ZDRAVLJE Ukoliko primijetite neki od ovih simptoma, obratite se vašem ljekaru

Zatvor može dovesti do pojave nesnosnih bolova: Evo koji je dio vašeg tijela najosjetljiviji

Avaz.ba

Foto: Ilustracija


Vi hoćete da imate stolicu, treba da imate stolicu, ali šta god da uradite i koliko god vremena da provodite na wc šolji ne uspijevate ništa povodom toga jer vas uporno muči zatvor.

Naše tijelo nekad reagira na jako čudne načine i naš stomak je jedna od najvećih misterija, a ponekad dobijemo potrebu da se praznimo, imamo grčeve i plinove u nezgodnom momentu. Ali, jedan od najčešćih simptoma konstipacije, osim nadimanja i mučnine, jeste i nesnosna glavobolja koja nikako ne prolazi.

- Tijelo koje muči zatvor gomila mnogo tečnosti u crijevima kako bi omekšala stolica i to vodi do dehidratacije, što dovodi do povećanja dotoka krvi u mozak pa otud i glavobolja - objašnjava doktorica Mašfika Alam.

Sljedeći uzrok glavobolje je i naš napor da izbacimo stolicu što je prije moguće, jer ukoliko je stolica tvrda i imamo veći napor, on rezultira glavoboljom.

- U principu, glavobolja i zatvor se javljaju iz različitih razloga i drugačije se tretiraju. Ukoliko se jave istovremeno, morate uzeti u obzir da se vaše tijelo bori s nekim drugim zdravstvenim problemom kojeg niste ni svjesni sve do tada - rekao je Kejleb Baki, zdravstveni ekspert.

To može da ukazuje na fibromialgiju, celialgija ili sindrom hroničnog umora. Ukoliko primijetite neki od ovih simptoma, obratite se vašem ljekaru jer možda patite od nekog od ovih poremećaja, piše Pop Sugar. Kako biste izbjegli ove probleme ljekari savjetuju da održavate crijevnu floru i stolicu regularnom.

Pijte dosta tečnosti i budite hidrirani, ali izbjegavajte napitke koji sadrže šećer i kofein. Jedite zdravi doručak i bavite se fizičkom aktivnosti kako biste održali crijeva u regularnom radu.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na