ZDRAVLJE Zbog povezivanja s rijetkom vrstom raka

Ova evropska zemlja postala je prva na svijetu koja je zabranila silikonske grudi

Agencija je navela da je zabilježeno 59 slučajeva bolesti među ženama koje su ugradile implantate, a od njih tri žene su umrle

Avaz.ba
05.04.2019 15:49

Zabranom je obuhvaćeno nekoliko modela implantata

Foto: Instagram

Francuska je postala prva zemlja na svijetu koja je uvela zabranu za implantate za grudi koji se povezuju s rijetkom vrstom raka imunog sistema.

Zabranom je obuhvaćeno nekoliko modela implantata s hrapavijom površinom, koji se povezuju s rijetkom vrstom raka imunog sistema, prenosi BBC.

Kako se navodi, vjeruje se da je oko 70.000 žena ugradilo te zabranjene implantate, od oko 400.000 žena, koliko je u Francuskoj ugradilo implantate.

Donesena zabrana predstavlja mjeru predostrožnosti, uvedenu zbog "rijetke, ali ozbiljne opasnosti", saopćila je Nacionalna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode.

Agencija je navela da je zabilježeno 59 slučajeva raka među ženama koje su ugradile implantate, a od njih tri žene su umrle. 

- Što je implantat više hrapav i grub, veći je rizik od dobivanja raka - navela je Agencija i dodala da ne postoji naučno objašnjenje za pojavu bolesti i da se vrše posmatranja.

Istovremeno, ženama se savjetuje da ne idu na operaciju uklanjanja implantata jer je rizik od obolijevanja mali.

Inače, u Francuskoj je u četvrtak umro osnivač kompanije PIP koja je proizvodila silikonske implantate punjene standardnim silikonskim gelom, koji je dovodio do oštećenja implantata. 

On je 2013. uhapšen i osuđen na četiri godine zatvorske kazne. Međutim, prije nego što mu je kompanija zatvorena 80 posto implantata je izvezeno.

Taj skandal pogodio je oko 300.000 žena u 65 zemalja, uključujući Francusku, Veliku Britaniju, Njemačku, Venecuelu i Brazil.

Komentari

NA VRH