ZDRAVLJE

Metoda koja rješava dva problema

Nije zamjena za mršavljenje

Avaz.ba

4.4.2019

Liposukcija je jedna od najpopularnijih estetskih operacija. Liposukcija nije zamjena za mršavljenje, i ne koristi se za uklanjanje viška tjelesne težine već je indikacija za oblikovanje tijela. Znači, ne rješava se opšta gojaznost, ali se kilogrami lakše gube nakon zahvata. Tretirani dijelovi tijela se mogu smanjiti za dvije veličine. Njome se mogu tretirati nekoliko regija tijela u isto vrijeme a i u kombinaciji sa drugim estetskim operacijama. 

Kandidati za liposukciju

Liposukcija daje najbolje rezultate kod osoba normalne tjelesne težine koji imaju izraženu količinu masnog tkiva u predjelu stomaka, butina ili drugog dijela tijela, tako da izgledaju disproporcionalno. Prosječno idealan kandidat za liposukciju je osoba starosti od 35 do 40 godina i tjelesnom težinom 5 do 10 kg iznad idealne. Najmanje idealan kandidat je osoba preko 35 god, koja ima iznad 20 kg iznad tjelesne težine, sa strijama i opuštenom kožom. Lokalizovani depoziti masti mogu biti nasljedni i ne mogu se ukloniti dijetama ni vježbom.

Procjena pacijenta i planiranje operacije

Kada je koža čvrsta i elastična postiže se pravilna i ravnomjerna kontura za razliku od opuštene i neelastične kože gdje se mora primjeniti drugi tretman.

Kada je koža neelastična kao što je kod starijih pacijenata, ona ne može da se zategne i tada je potrebna procedura zatezanja (dermolipektomija). Pacijent koji se odluči za ovu vrstu operativnog zahvata na prvom konsultativnom pregledu, na našoj poliklinici, prodiskutuje se o pacijentovim željama i očekivanjima a mi procjenimo da li su ona realna ili ne. 

Važno je imati potpunu informaciju da li pacijent u budućnosti želi da vodi računa o svojoj dijeti i navikama uzimanja hrane.Procjeni se elastičnost kože i količina masnog tkiva koju treba ukloniti da bi se dobio optimalan rezultat.

Trajno rješenje je u liposukcij i

Na našoj poliklinici su podjednako zastupljeni muškarci i žene u ovoj vrsti operativnog zahvata.Idealan kandidat je osoba dobrog zdravstvenog stanja i realnih očekivanja koja u zahvatu liposukcije ne traži način za mršavljenje, već za uklanjanje tvrdokornih masnih naslaga koje ne mogu nestati vježbanjem i dijetama. 

Najčešće su to naslage oko struka, stomaka i bokova. Najviše muškaraca želi odstraniti suvišno masno tkivo na grudima. Često nam se obraćaju sa zahtjevom tzv. liposukcije za definisanje pojedinih dijelova tijela i mišića. Koristimo tzv. High definition liposukciju. Uklanjanje masnih ćelija na određenim područjima postane vidljiv oblik mišića, osobito trbušnih mišića, bicepsi i tricepsi na rukama.

Liposukcija u svrhu liječenja

Posebni slučajevi kod kojih je potrebna liposukcija su lipodistrofije koje se manifestuju abnormalnom distribucijom masnog tkiva. Ovo stanje može biti uslovljeno genetskim faktorima ili stečeni oblik koji se javlja kasnije u životu.

Lipofiling i trajni rezultat

Liposukcija je korisna metoda iz još jednog razloga.Masne ćelije koje se uklone sa jednog mjesta( stomak ili bedra) može se iskoristiti za povećanje volumena drugog dijela tijela( lice, zadnjica).To je tzv. Lipofiling kojim se mogu popuniti različite regije tijela i lica. Uklonjene masne ćelije se prečišćavaju, centrifugiraju i injektiraju u željeno mjesto. Matične ćelije( riječ je o adultnim ćelijama) imaju sposobnost da vrše reparaciju tkiva. Masnim ćelijama je moguće podmladiti cijelo lice i učiniti tzv. Volumetrijski face lifting. Transferiranom mašću punimo upale zone lica( oko očiju, obraza, bore oko usana, nazolabijalne brazde).Povećanje zadnjice masnim tkivom preferiramo na poliklnici Karabeg više u odnosu na klasičnu ugradnju implantatima hirurškim putem iz razloga što se postižu prirodniji i trajniji rezultati koji traju godinama.Prvi rezultati su vidljivi odmah i postotak masnog tkiva koji preživi transfer je 70 -80%.

Odabir hirurga

Najvažnije je da pacijent odabere hirurga kome će pružiti povjerenje. Stalnim usavršavanjem licenciranog hirurga, sve komplikacije su svedene na minimum i rezultat je neizostavan.

(Dr Danijela Crnogorac, estetska poliklinika Karabeg Sarajevo)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.