ŽENE

Kasnije ste dobili prvu mjesečnicu: Prijeti vam veći rizik od demencije

Ilustracija

Avaz.ba

28.3.2019

Žene koje su kasnije dobile prvu mjesečnicu ili prolaze kroz ranu menopauzu imaju povećan rizik od demencije, pokazala je nova studija provedena u Kaliforniji.

Naučnici iz Kaiser Permanentea u istraživanje su uključili žene koje su svoju prvu mjesečnicu dobile u dobi od 16 godina ili kasnije te se pokazalo kako one imaju gotovo 25 posto veći rizik da će oboljeti od demencije ili nekih drugih bolesti povezanih s oslabljenim moždanim funkcijama, navodi se. Žene koje su ušle u menopauzu prije 47. godine imale su gotovo 20 posto veći rizik od razvoja demencije.

- Sve više istraživanja pokazuje da se demencija ne događa samo onima koji imaju 65 ili više godina. Stvari koje nam se događaju i u tinejdžerskoj dobi mogu utjecati na rizik od demencije - rekao je dr. Keit Fatgo (Keith). 

Procjenjuje se da je 5,7 miliona Amerikanaca različitih dobi živjelo s Alzheimerovom bolešću 2019. godine. Od tog broja dvije trećine su žene. Procjenjuje se da će se do 2050. taj broj povećati na gotovo 14 miliona, navode iz Alzheimer's Associationa. 

Oboljeli od te bolesti doživljavaju opadanje kognitivnih, bihevioralnih i fizičkih sposobnosti i za tu bolest ne postoji lijek. Žene imaju 50 posto veću vjerovatnost da razviju demenciju tokom života nego muškarci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.