ZDRAVLJE

Ovo će vas potaknuti da odmah krenete u teretanu

Kardiorespiratorna kondicija povezana s manjim rizikom od srčanog udara

Avaz.ba

5.2.2019

Čak i ako ste zdravi, bez znakova bolesti srca ili krvnih žila, niska kardiorespiratorna kondicija mogla bi biti znak upozorenja na buduće probleme, navodi se u studiji objavljenoj u stručnom časopisu "European Heart Journal".

Kardiorespiratorna kondicija odnosi se na sposobnost protoka krvi i respiratornog sistema da dopreme dovoljno kisika mišićima tokom kontinuirane fizičke aktivnosti.

U studiji provedenoj u Norveškoj između 2006. i 2008. godine sudjelovalo je 4.527 zdravih žena i muškaraca bez historije kardiovaskularnih ili plućnih bolesti, raka ili hipertenzije.

Nakon što su ih u prosjeku pratili devet godina, naučnici su otkrili da je veća kardiorespiratorna kondicija povezana s manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, kao što je srčani udar.

- Otkrili smo snažnu vezu između bolje kondicije i smanjenog rizika od srčanih bolesti tokom devet godina praćenja - rekao je dr. Bjarne Nes s norveškog Naučno-tehnološkog univerziteta (NTNU).

Istaknuo je da su ispitanici s velikom kardiorespiratornom kondicijom, oni u gornjih 25 posto, imali dvostruko manji rizik za infarkt srca nego osobe u donjih 25 posto srčano-plućne kondicije.

- Naši rezultati trebali bi potaknuti vježbanje kao preventivnu medicinu. Nekoliko mjeseci redovitog vježbanja moglo bi predstavljati efektivan način za smanjenje kardiovaskularnog rizika - izjavio je vodeći autor studije dr. Jon Magne Letnes s NTNU-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.