ISTRAŽIVANJE Prosječna osoba dnevno izgubi 80 dlaka

Tri zdravstvena problema zbog kojih možete oćelaviti za samo tri mjeseca

Gubitak kose mnogo češći kod žena nego kod muškaraca

Telegraf.rs
07.01.2019 12:27

Kosa može opadati i zbog naglog gojenja ili mršavljenja

Foto: Društvene mreže

Poznato je da koža, kosa i nokti reagiraju pri svakom oboljenju. Ali je manje poznato da zbog stresa, variranja u kilaži i anemije možete oćelaviti za samo tri mjeseca.

Opadanje kose je svakodnevica za većinu ljudi, pa im stvara dodatne probleme kao što su začepljena kada, tepih pun dlaka i slično. Ipak, gubitak kose je sasvim normalan proces i dešava se skoro svima. Međutim, važno je znati razloge opadanja kose i kako ih svesti na minimum. 

Prosječna osoba dnevno izgubi 80 dlaka. Jedno od istraživanja koje je provedeno u Britaniji je pokazalo je da je gubitak kose mnogo češći kod žena nego kod muškaraca i da jedna od tri žene ima pretjerano velike probleme s opadanjem kose.

Pretjerani stres

Gubitak kose može biti genetičke prirode, pa može da se desi da u određenom periodu života primijetite znatnu razliku u volumenu kose. Kosu, također, možete izgubiti usljed pretjeranog stresa ili hormonalnog disbalansa, a čest uzrok je i neka bolest.

Osim što hormonski disbalans donosi brojne probleme kao što su pojava akni, povećana tjelesna težina i slično, on ima veliki utjecaj na rast i jačinu kose. Ukoliko hormoni nisu na nivoima na kojima bi trebali biti, vaša kosa bi se mogla znatno prorijediti.

Činjenica da kosa opada od stresa nije mit, a stres uzrokuje i dodatne probleme kao što su perut, bol tjemena, masna koža glave. Uzrok je i drugih problema, onih s probavnim traktom, kao i s nedostatkom apetita.

  • Gubitak kose može da bude genetičke prirode
    Gubitak kose može da bude genetičke prirode Foto: (Društvene mreže)

Anemija

Smanjena količina crvenih krvnih zrnaca, također, utječe na rast kose, tj. ako ste anemični, vrlo je moguće da vaš organizam neće proizvoditi dovoljno materijala za rast zdrave kose. Ukoliko osjetite da vam nedostaje energije, probajte da konzumirate više vitamina B12. Nedostatak ovog vitamina često dovodi do gubitka kose i smanjenja željeza u krvi.

Naglo gojenje ili mršavljenje

Kosa može opadati i zbog naglog gojenja ili mršavljenja, kao i kada počnete starjeti. 

Ako primijetite da vam kosa pretjerano opada više od tri mjeseca, posjetite ljekara i posavjetujte se o problemu. Probajte da ne paničite i fokusirajte se na pronalazak lijeka za ono što vam se dešava. 

U dijetu ubacite više proteina i ugljenih hidrata i nemojte da se bojite da unosite dodatke ishrani koji će vam pomoći da oporavite svoju kosu.

Tagovi

Kosa Ćelavost
NA VRH