SAVJET

Boja jezika otkriva kakvo vam je zdravlje

Ukoliko sumnjate na neku od bolesti, obavezno se posavjetujte s ljekarom

Boja jezika bitan pokazatelj zdravstvenog stanja. Društvene mreže

Cosmopolitan.rs

26.12.2018

Promjena boje, otečenost, vlažnost, sve su to sigurni pokazatelji da s vašim zdravljem nešto nije ili jeste u najboljem redu.

Bijeli jezik

Ovo je boja jezika koja upućuje na gljivičnu infekciju kandidom koja je najčešće posljedica dužeg uzimanja antibiotika, ali se javlja i zbog pada imuniteta.

Ljubičasti jezik

Tamnoljubičasta boja jezika može biti znak loše cirkulacije i visokog nivoa holesterola u krvi. Najčešće je znak depresije i nedostatka energije i javlja se kao posljedica loše ishrane i nedovoljne fizičke aktivnosti.

Plavi jezik 

Ako je boja jezika plava u pitanju je poremećaj kardiovaskularnog sistema, pluća ili problema s bubrezima. Također, može biti i posljedica cijanoze, bolesti koju karakterizira pojava tamnoplave odnosno modre boje tkiva u organizmu.

Žuti jezik 

Jezik žute boje je znak loše higijene i može ukazivati na infekciju. Obično požuti i od napitka kao što je kafa i rezultat je nagomilanih bakterija.

Crni jezik

Antibiotici ili drugi lijekovi mogu biti odgovorni za crni jezik. Ova boja jezika je bezopasna osim ako se ne radi o dehidraciji organizma. Također, površina jezika može promijeniti boju i zbog cigareta.

Ukoliko sumnjate na neku od bolesti, obavezno se posavjetujte s ljekarom i zatražite stručno mišljenje kao i pomoć.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.