ISTRAŽIVANJE

Smrtonosna bakterija nalazi se na koži svake osobe

Infekcija stafilokom je uzrok smrti trećine populacije u Velikoj Britaniji

Smrtonosna bakterija nalazi se na koži. Društvene mreže

znanstveni.net

25.12.2018

Bakterija Staphylococcus epidermidis, blizak srodnik MRSA-e, poznati je uzročnik po život opasnih infekcija nakon operacije.

Naučnici su uzeli uzorke s pacijenata koji su bili zaraženi nakon operacije koljena, odnosno kuka, kada su im zglobovi bili zamijenjeni vještačkim, te su ih uporedili s kožom zdravih dobrovoljaca. Uporedili su kompletne genome bakterija iz jednih i drugih uzoraka i odatle su identificirali 61 gen koji omogućava inače bezopasnoj bakteriji s kože da uzrokuje bolest od koje se može umrijeti.

Oni se nadaju da će otkriti zašto neki od sojeva ove bakterije pod određenim uvjetima uzrokuju bolest, što bi ubuduće značilo da bi bilo moguće prepoznati koji su pacijenti najugroženiji od izbijanja infekcije nakon operacije.

Mali broj zdravih ljudi na sebi je nosio bakteriju u jednom od smrtonosnijih oblika, a da toga nisu bili ni svjesni. Geni koji uzrokuju smrtnost, pomažu bakteriji da raste u krvotoku, da izbjegava imunološki sistem domaćina, da površinu ćelija bakterija čine ljepljivom tako da ovi jednoćelijski organizmi stvaraju po svojoj površini sloj koji ih štiti od utjecaja antibiotika, postaju otporne na antibiotike, prenosi "Nature Communications".

- Da je Staphylococcus epidermidis smrtonosni patogen, očito je na prvi pogled. Klinički ga se uvijek ignoriralo jer se često smatralo da je to naprosto kontaminant u laboratoriju ili se jednostavno prihvatalo da je to poznat rizik operacije. Postoperativne infekcije mogu biti nevjerovatno ozbiljne, mogu dovesti do smrti - rekao je Sam Šepard (Sheppard), direktor bioinformatike na Milnerovom centru, koji je vodio istraživanje.

Infekcija stafilokom je uzrok smrti trećine populacije u Velikoj Britaniji.

Dodao je da bi, kako je bakterija tako sveprisutna, ona mogla biti kadra vrlo brzo mijenjati se međusobnom razmjenom gena.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.