ZDRAVLJE San je neophodan za ljudski organizam

Spavate duže od osam sati: Odmah se obratite ljekaru

Istraživanje je rađeno na 116.000 ispitanika starosti od 35 do 70 godina

B92.net
11.12.2018 18:44

San: Bitan za ljudsko zdravlje

Foto: Arhiva

Ukoliko svaki dan spavate više od osam sati, trebali bi posjetiti ljekara. Novo istraživanje pokazalo je da, ukoliko previše spavate, možete imati ozbiljne probleme sa srcem.

Studija koja je objavljena u evropskom časopisu "Srce" pokazala je da ljudi koji spavaju više od osam sati dnevno imaju veće šanse da umru od posljedica srčanih bolesti ili začepljenja krvnih sudova u mozgu, za razliku od onih koji u proseku spavaju od šest do osam sati.

Istraživanje je rađeno na 116.000 ispitanika starosti od 35 do 70 godina, u 21 državi.

Nakon osam godina, koliko je istraživanje trajalo, umrlo je 4.365 osoba, koje su imale ozbiljne srčane probleme, prenosi "Independent".

- San je neophodan za ljudsko zdravlje, a prosječno svaki čovjek provede trećinu dana spavajući - naveli su naučnici.

U poređenju s onima koji su prosječno spavali od šest do osam sati, oni koji spavaju osam i devet sati, imaju čak pet odsto šansi više za razvoj neke kardiovaskularne bolesti.

Oni koji u prosjeku spavaju devet ili deset sati imaju čak 17 posto više šansi da razviju neku srčanu bolest. Za one koji spavaju više od deset sati taj procenat se drastično povećava. Oni, naime, imaju čak 41 posto šansi da obole od kardiovaskularnih bolesti.

Nije naravno dobro ni ako spavate manje od šest sati, jer ćete i u tom slučaju biti u riziku od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.

Zaključak studije je da bi optimalno trebali spavati od šest do osam sati.

NA VRH