ŽENE I SEKS

Evo šta se desi ženama ako ne uriniraju nakon spolnog odnosa

Mokrenje nakon seksa isprat će velik dio bakterija prije nego stignu do mjehura

Žene su suočene s većim rizikom. Arhiv

Index.hr

9.12.2018

Ženama se često savjetuje da se pomokre nakon seksualnog odnosa. S obzirom na to da trčanje do toaleta odmah nakon odnosa nije uvijek opcija, naročito s novim partnerom, vjervatno ste se zapitali zašto je toliko bitno pomokriti se nakon spolnog odnosa.

Insajder (Insider) je o toj temi popričao s doktorom Fedrikom Naftolinom (Frederickom Naftolinom), profesorom opstetricije i ginekologije na Univerzitetu u Njujorku, kako bi provjerio što se tačno dogodi ako odlučite ne otići na toalet.

Kako su saznali, žene su suočene s većim rizikom da će oboljeti od infekcije, zbog blizine uretre i anusa. S obzirom na to da je njihova uretra kraća od muške, bakterijama je kod žena lakše doći od anusa do uretre, a potom uretrom do mjehura.

Naftolin tvrdi da seks povećava šanse da će se to dogoditi.

- Tokom seksa ili predigre, zbog trljanja uretra se upali te počinje lučiti tećnost kao odgovor na to, a ta je tekućina dobro okruženje za bakterije", tvrdi Naftolin.

Mokrenje nakon seksa isprat će velik dio tih bakterija prije nego što stignu do mjehura. Najčešća infekcija koju možete izbjeći mokrenjem nakon seksa je infekcija mokraćnog sistema. Do nje dolazi kada Ešerihija koli (E. coli) iz rektuma dođe u mokraćni mjehur kroz mokraćni kanal. Kako je urin u mjehuru sterilan, mjehur se ne može braniti od bakterija, a posljedica je češće i bolno mokrenje, tvrdi Naftolin.

Dodao je da muškarci mogu dobiti infekciju prostate ako praktikuju analni seks, kod kojeg je penis u stalnom kontaktu s anusom. Savjetovao je klistiranje prije seksa te nošenje kondoma.  Istaknuo je da bi se žene trebale pomokriti čak i ako nije bilo penetracije. Nema pravila koliko biste trebali čekati s mokrenjem, ali što prije, to bolje, tvrdi Naftolin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.