Foto: Ilustracija Ako prestanete pušiti, imat ćete fenomenalne rezultate

PREPORUKE Rezultati istraživanja

Šta se događa samo 20 minuta nakon što ispušite posljednju cigaretu: Pogledajte, zanimat će vas

Nakon 48 sati tijelo je izbacilo većinu ugljenmonoksida

Autor: Večernji list
27.11.2018 16:25
A
A
A

Bilo da ste pušač ili ne, svjesni ste štetnosti te loše navike. Pasivni pušači, također trpe posljedice štetnog duhanskog dima na svoje zdravlje, stoga je odluka da prestanete pušiti odlična u svako doba. 

Nedavno istraživanje pokazalo je da je vrlo malo pušača svjesno toga da dodavanje šećera duhanu povećava količinu toksina u dimu cigarete, pišu autori istraživanja u časopisu "Nicotine and Tobacco Research". 

Cigarete sadrže prirodne i dodane šećere koji smanjuju "gorčinu" cigarete, zbog čega se njen dim lakše inhalira. No, oni istovremeno povećavaju količinu štetnih hemikalija u duhanskom dimu, kao i ovisnički potencijal pušenja, kaže dr. Andrju Seidenberg (Andrew Seidenberg), doktor na Univerzitetu Sjeverna Karolina. 

Pušači su svjesni koliko je teško donijeti odluku o prestanku pušenja, no i koliko je još teže ostati dosljedan i ne pripaliti više nikada nijednu cigaretu. No, za one koji su stava da je to lakše reći nego učiniti, možda ovo bude poticajni vjetar u leđa da se zauvijek riješe štetne navike. 

Evo šta se događa u tijelu nakon što ispušite svoju posljednju cigaretu.

Nakon 20 minuta normalizira se krvni pritisak i srčani ritam. Nakon osam sati nivo kisika u tijelu se normalizira i počinje opadati nivo ugljenmonoksida i nikotina. 

Nakon 48 sati tijelo je izbacilo većinu ugljenmonoksida, a pluća se počinju čistiti od toksina. Čula mirisa i okusa postaju intenzivniji. 

Nakon 72 sata nestaju problemi s disanjem koje ste kao aktivni pušač imali. Raste nivo energije u tijelu. Nakon tri do devet mjeseci funkcija pluća znatno je bolja. Nakon jedne godine rizik od moždanog udara i infarkta reducira se za pola u odnosu na osobe koje i dalje puše. Nakon 10 godina rizik od raka pluća upola je manji u odnosu na pušače, a riziku od zatajenja srca podliježete u istoj mjeri kao i osobe koje nisu nikada pušile.