SAVJET Ako želite da vaša pluća budu zdrava, onda je prestanak pušenja prava stvar

Tri namirnice koje obavezno morate jesti ako ste pušač

Učestvovalo je 680 ljudi, od kojih su neki bili nepušači, neki bivši pušači i pušači

Avaz.ba

Foto: Ilustracija


Ako želite da vaša pluća budu zdrava, onda je prestanak pušenja prava stvar, ali i ono što se nađe na vašem tanjiru je jednako bitno jer pojedine namirnice mogu poboljšati zdravlje vaših pluća.

U istraživanju koje je objavljeno u evropskom časopisu učestvovalo je 680 ljudi, od kojih su neki bili nepušači, neki bivši pušači i pušači. Odgovarali su na pitanja vezana za njihovu trenutnu ishranu i bili podvrgnuti mjerenju na spirometru, testu koji mjeri funkciju pluća na osnovu udaha i izdaha. Ponovili su test 10 godina kasnije.

Istraživači su došli do zaključka da što su više jabuka, banana i paradajza bivši pušači pojeli to je manje bilo oštećenje na njihovim plućima tokom tog perioda.

To je veoma važno jer starenje i pušenje predstavljaju najveći uzrok smanjenja funkcije pluća. Ova hrana je dobra jer sadrži mnogo antioksidanata koji pomažu u smanjenju upala dišnih organa i potencijalno poboljšavaju zdravlje pluća.

Druga grupa antioksidanata koji se nazivaju flavonoidi su možda također odgovorni za ovo. Ovi sastojci se nalaze u velikom broju voća i povrća i čine disanje lakšim. To objašnjava zašto su jabuke i banane povezane s manjim smanjenjem funkcije pluća.

Ove namirnice pomažu obnavljanju oštećenog tkiva pluća koje je nastalo dugogodišnjim pušenjem. Prethodna istraživanja pokazala su da ljudi koji jedu hranu bogatu karotenoidima (pigmenta koga ima u narandžastim, crvenim i žutim plodovima) imaju manje šanse da obole od raka pluća. Rezultati su odlični i kod onih koji su ostavili pušenje te su tako oni koji su ostavili cigarete i obogatili ishranu likopenom smanjili rizik od raka pluća za čak 52 posto.

NA VRH

Podijeli članak na