SAVJET

Tri namirnice koje obavezno morate jesti ako ste pušač

Učestvovalo je 680 ljudi, od kojih su neki bili nepušači, neki bivši pušači i pušači

Ilustracija

Avaz.ba

18.10.2018

Ako želite da vaša pluća budu zdrava, onda je prestanak pušenja prava stvar, ali i ono što se nađe na vašem tanjiru je jednako bitno jer pojedine namirnice mogu poboljšati zdravlje vaših pluća.

U istraživanju koje je objavljeno u evropskom časopisu učestvovalo je 680 ljudi, od kojih su neki bili nepušači, neki bivši pušači i pušači. Odgovarali su na pitanja vezana za njihovu trenutnu ishranu i bili podvrgnuti mjerenju na spirometru, testu koji mjeri funkciju pluća na osnovu udaha i izdaha. Ponovili su test 10 godina kasnije.

Istraživači su došli do zaključka da što su više jabuka, banana i paradajza bivši pušači pojeli to je manje bilo oštećenje na njihovim plućima tokom tog perioda.

To je veoma važno jer starenje i pušenje predstavljaju najveći uzrok smanjenja funkcije pluća. Ova hrana je dobra jer sadrži mnogo antioksidanata koji pomažu u smanjenju upala dišnih organa i potencijalno poboljšavaju zdravlje pluća.

Druga grupa antioksidanata koji se nazivaju flavonoidi su možda također odgovorni za ovo. Ovi sastojci se nalaze u velikom broju voća i povrća i čine disanje lakšim. To objašnjava zašto su jabuke i banane povezane s manjim smanjenjem funkcije pluća.

Ove namirnice pomažu obnavljanju oštećenog tkiva pluća koje je nastalo dugogodišnjim pušenjem. Prethodna istraživanja pokazala su da ljudi koji jedu hranu bogatu karotenoidima (pigmenta koga ima u narandžastim, crvenim i žutim plodovima) imaju manje šanse da obole od raka pluća. Rezultati su odlični i kod onih koji su ostavili pušenje te su tako oni koji su ostavili cigarete i obogatili ishranu likopenom smanjili rizik od raka pluća za čak 52 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.