OPREZNO Višak B6 vitamina može uzrokovati oštećenje živaca

Gumene bombone mogu uzrokovati zdravstvene probleme

24.sata.hr
02.08.2018 08:55

Foto: Ilustracija

Iako je to u startu osmišljeno za djecu, sve više odraslih jede vitaminske gumene bombone. Međutim, nutricionisti upozoravaju kako ne bi trebalo pretjerivati s njima, već se držati propisane doze - jer to nisu klasični slatkiši, može doći do predoziranja vitaminima i mineralima te problema sa zdravljem.

Kada su farmaceuti shvatili da vitaminske gumene bombone rado jedu i odrasli, napravili su verzije i za njih, bilo je to 2012. godine. Otad do 2016. godine na njima su proizvođači zaradili oko 2,68 milijardi dolara.

- Vitaminske gumene bombone dobar su izbor za one kojima je nelagodno piti tablete ili od njih osjećaju mučninu (kao trudnice), ali treba biti pažljiv jer su oni više kao lijek nego kao bombona. Kada dodatak prehrani ima okus kao slatkiš, a reklamira se kao zdrav, vrlo lako može doći do pretjerivanja s uzimanjem - objašnjava Ebi Šarp (Abbey Sharp), registrirana dijetetičarka iz Kanade.

Osim toga, napominje kako te gumene bombone znaju sadržavati šećer, naprimjer, dva komada mogu u sebi imati tri grama šećera. Kaže kako je preporučeni dnevni unos šećera na prehranu od 2.000 kalorija - oko 25 grama.

- Znači, u dvije gumene bombone, kolika je, recimo, dnevna doza, dobijete 12 posto preporučenog dnevnog unosa šećera. Osim toga, što je veći problem ako se pretjeruje s vitaminima u obliku gumenih bombona, to može biti loše za zdravlje i ponekad čak vrlo opasno - dodala je.

- Previše selena ili vitamina A, koji se obično nalaze u tim gumenim bombonama, znaju dovesti do gubitka kose i suhe kože. Previše vitamina D može dovesti do hiperkalcemije, a to zna uzrokovati pojavu bubrežnih kamenaca i kognitivnih problema - pojašnjava Ebi Šarp.

Dodaje da, iako je većina vitamina B skupine sigurna, višak B6 vitamina može uzrokovati oštećenje živaca, a B3 izraženo crvenilo kože koja postaje vrlo topla na dodir i može se pojaviti osjećaj žarenja.

Savjetuje ljudima da ne shvaćaju olako vitamine i minerale u obliku gumenih bombona i da imaju na umu da su im mnogi od njih nepotrebni, posebno u multivitaminskim varijantama.

- Savjetujte se sa stručnjakom i uzimajte one vitamine i minerale koji vam zaista nedostaju u tijelu - naglasila je.

Svake godine bude više od 60.000 trovanja vitaminima u SAD.

NA VRH