PSEUDONAUKA

Kako je jedan video razotkrio "dugo skrivanu tajnu" o lijeku protiv raka

Index.hr

21.7.2018

Društvene mreže prepune su sveznalica koje naučno neutemeljene podatke na internetu aktivno promovišu.

Vjerovatno i među prijateljima imate one koji će svako malo objaviti neki video koji razotkriva "decenijama skrivanu tajnu o čudotvornom lijeku koji su zle farmaceutske kompanije skrivale od vas".

Ipak dovoljno je manje od minute da shvatite da se radi o pseudonaučnim budalaštinama koje prestaju držati vodu istog trena kada odlučite barem malo da zagrebete ispod površine.

Jedan od najnovijih videa u ovom podžanru ima zanimljiv obrrt. Umjesto da širi sumnjive informacije, autor videa odlučio je da se boriti protiv takvih videa, piše Index.hr.

"Ovaj prirodni trik može da izliječi rak", stoji u naslovu ovog dvominutnog videa koji je objavilo Odeljenje za društvo i nauku sa Univerziteta McGill. Gledaoci ubrzo saznaju za "nevjerovatan lijek za rak koji je ljudima poznat od početka 19. vijeka", ali su ga u tajnosti držale farmaceutske kompanije.

O čemu je zapravo riječ?

Radi se mahovini Funariidae karkinolytae koju je 1816. otkrio naučnik Johan R. Tardžani. Molekuli koje mahovina proizvodi mogu "selektivno da mijenjaju DNK strukturu raka".

Kao što možete pretpostaviti, sve je ovo fikcija zapakovana u klasičan format viralnih pseudonaučnih videa koji se šire internetom. Međutim, ovaj video to vam daje do znanja nakon samo 40 sekundi. Ne postoji dr Tardžani, nego je riječ o anagramu imena Džonatan Džeri, a radi se o autoru ovog videa. Struktura dvostrukog heliksa nije otkrivena do 1953., u slučaju Tarjdžanija korištene su fotografije dvojice različitih muškaraca, a i sama činjenica da su ove fotografije nastale početkom 19. vijeka također je besmislena. Ukratko, autor poručuje da budemo skeptični i uvijek postavljamo pitanja.

To je ono što Džeri i kolege s McGilla svakodnevno prolaze, a i sama poruka videa je kako razdvojiti smisleno od besmislenog. No ovaj video je na njihovom kanalu debelo premašio očekivanu gledanost i na društvenim mrežama je skupio preko deset miiliona pregleda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.