SAVJETI

Trikovi koji će pomoći: Kako se znojiti manje - i kako da znoj ne smrdi toliko

Avaz.ba

9.6.2018

Znate li da znoj nije kriv za žute mrlje na majici, već nešto sasvim drugo. Osim toga, pojačano znojenje ponekad nije bezazleno - može biti znak određenih bolesti i stanja

Posegnite za jabukovim sirćetom (ocat)

Sirće pomaže u sužavanju pora na koži, time i u kontroli znojenja. Osim toga, jabukovo srće je dobro za ubijanje bakterija koje zapravo uzrokuju neugodan miris znoja.

Sve što trebate napraviti je nanijeti ga vaticom obilato na problematično područje prije spavanja. Ujutro ga isperite vodom. Uz to, dobro je svaki dan popiti kašičicu sirćeta pomiješanog s vodom, i to pomaže u reguliranju znojenja.

Pijte dovoljno vode

Dehidracija može dovesti do pojačanog znojenja. Zato pripazite da dnevno unesete dovoljno vode u tijelo. Stručnjaci kažu da bi žene trebale popiti dvije litre, a muškarci tri.

Izbjegavajte ljutu hranu

Poznato je da feferoni i druga ljuta hrana potiču znojenje, pa ne želite li biti mokri tokom vrućih dana - jedite manje ljutog. Ipak, ne zaboravite kako postoje istraživanja da je ljuta hrana odlična za zdravlje, zato jer je bioaktivni sastojak ljutih začina - kapsaicin. On je taj koji ima dobar učinak na zdravlje, a nalazi se u čiliju, feferonima i kajenskom papru. Što je više kapsaicina, okus hrane je ljući.

Nosite prozračnu odjeću

Izbjegavajte traperice i drugu odjeću pripijenu uz tijelo. Nosite lepršavu, prozračnu odjeću. Svakako izbjegavajte komade načinjene od umjetnih materijala, jer takva odjeća uglavnom ne propušta zrak pa tako potencira dodatno znojenje, a time i neugodan miris.

Vježbajte

Dok vježbate znojit ćete se više, ali kada prestanete, ono će biti manje naglašeno zbog pojačanog lučenja endorfina - hormona sreće koji snižava razinu kortizola (hormon odgovoran za stres). To pak rezultira boljim raspoloženjem i umanjuje neželjene nuspojave koje dolaze s tjeskobom, npr. pojačano znojenje i neugodan miris, prenosi "The Sun". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.