ZDRAVLJE

Istegnite noge prije nego što obujete pancerice

Avaz.ba

20.1.2018

Nezaboravne mogu biti zabave na snježnim i ledenim stazama, ali to mogu biti i povrede. Kako se možemo pripremiti? Skijaši su odavno trebali započeti pripreme za skijanje jer je kondicioni trening nužan, kao i priprema balansa i korekcija posturalnih skraćenja koji mogu remetiti adekvatnu funkciju tijela i rezultirati povredom.  

Udobna odjeća

Većina skijaša već je provela barem nekoliko dana na snijegu i zadovoljno očekuju povratak na snijeg bar još koji vikend. Kako se pripremiti? Najvažnija je adekvatna skijaška oprema koja će dobrom regulacijom vezova spriječiti povrede.

Važno je osigurati nekoliko tjelesnih funkcija prije nego što stanemo na snijeg. Skijanje navečer nakon radnog vremena provedenog u uredu sjedeći je vrlo opasno jer je tijelo zaključano u sjedećoj poziciji na kraju dana već umorno i bez obzira na adrenalin i zadovoljstvo, teško je kontrolirati neuobičajena naprezanja. Osim udobne, tople odjeće i obuće, važno je kratko zagrijavanje ili istezanje na snijegu.

Prije postavljanja pancerica istegnite stopala u svim smjerovima:

1. Stojeći gurajte koljeno naprijed da se istegne taban i zadnja velika tetiva potkoljenice.

Rub stopala

2. Istegnite dorzum, gornji dio stopala, tako da savijenim koljenom postavite stopalo na dorzum i laganim ispružanjem koljena jako i polako istežete prednji gornji dio stopala.

3. Aktivno istezanje učinite na vanjskom rubu stopala s osloncem na mali prst i vanjski rub stopala.

4. Na kraju istegnite i unutrašnji rub stopala od palca prema gležnju.

Kod veoma skraćenih mišića i fascija stopala pri posljednjoj vježbi može se javiti grč te je potrebno ciljano pritisnuti zgrčeni mišić barem minutu da otpusti napetost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.