ZDRAVLJE

Pametna četkica za zube detektirat će probleme sa srcem

Avaz.ba

2.1.2018

Španski naučnici rade na razvoju pametne četkice za zube koja će biti u stanju detektirati rane znakove određenih zdravstvenih problema i u konačnici spriječiti preuranjenu smrt od srčanih bolesti, pišu britanski mediji.

Razvili su pametnu četkicu za zube koja prikuplja podatke iz sline i precizno detektira promjene u organizmu koje upućuju na potencijalno zatajenje srca. 

Kardiolog Alvaro Marko del Kastiljo (Marco Castillo) koji sarađuje s timom naučnika na izradi takve četkice za Times je dao i svoj komentar. 

- Uz informacije o broju otkucaja srca, krvnom pritisku i uz biološke uzorke iz sline bit će moguće spriječiti razvoj opasnih bolesti te pacijentima pomoći da vode računa o svom zdravlju. Na ovom projektu sarađujem s jednom od vodećih tehnoloških kompanijatvrtki. Za sada je tehnički i dizajnerski sprava dovršena, ali držimo je u tajnosti dok sve pojedinosti ne budu savršene - kazao je. 

Del Kastiljo vjeruje da bi nova pametna četkica za zube mogla detektirati opasnost od potencijalnog zatajenja srca i njenog vlasnika potaknuti da, u slučaju potrebe, da se obrati doktoru. Španski doktor i njegovi kolege vjeruju da će, ako njihov izum zaživi, korištenje takve moderne četkice postati rutinska metoda zahvaljujući kojoj će se svakodnevno moći dobiti važne informacije o zdravstvenom stanju pojedinca. 

U Velikoj Britaniji godišnje od srčanog udara strada oko 200.000 ljudi, a od njegovih posljedica umre ih još 70.000.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.