ZDRAVLJE

Rak pluća više ne mora biti smrtonosan

Avaz.ba

6.12.2017

Rak pluća više ne mora biti smrtonosna bolest, a njegovo rano otkrivanje omogućit će CT nove generacije koji bi u ljeto iduće godine trebao biti postavljen u Klinici za plućne bolesti Jordanovac, kao najvećem respiratornom centru u Hrvatskoj, istaknuto je na tribini održanoj u povodu Mjeseca borbe protiv raka pluća.

Šef klinike Miroslav Samaržija upozorio je da se rak pluća u Hrvatskoj otkriva kasno, kada je bolest već uznapredovala, zbog čega su ishodi liječenja zasad skromni, a petogodišnje preživljenje svega šest posto.

Smanjenje mortaliteta za 20 posto

Sadašnju visoku stopu mortaliteta mogli bi za čak 20 posto smanjiti programi probira za rak pluća CT dijagnostikom, a pomak u liječenju donijet će i nova obećavajuća imunoterapija, koju se na listi HZZO-a očekuje već početkom iduće godine, najavio je Samaržija uoči tribine koju su održali Hrvatsko torakalno društvo Toraks i Zaklada Hrvatska kuća disanja u suradnji s Udrugom za pomoć oboljelima od raka pluća "Jedra" i Koalicijom udruga u zdravstvu.

- Svi pušači stariji od 50 godina trebali bi jedanput na godinu snimiti pluća CT-om jer rendgen otkriva karcinom tek u uznapredovaloj fazi, kada su izgledi za izlječenje gotovo nikakvi, upozorio je Samaržija i pozvao građane koje muči višemjesečni kašalj, da se obavezno jave liječniku.

Nabavu CT uređaja nove generacije za screening i ranu dijagnostiku raka pluća zagrebački je gradonačelnik Milan Bandić obećao Zagrepčanima uoči prošlih lokalnih izbora. Grad Zagreb je, prema Bandićevim obećanjima, uređaj vrijedan 15 miliona kuna trebao kupiti još u aprilu prošle godine, no to se nije dogodilo.


Nabava novih CT-ova 

- Očekujem da će se to do ljeta iduće godine realizirati i da će Jordanovac dobiti CT čije je zračenje i do 40 puta manje od tradicionalnih uređaja koje danas koristimo - izjavio je Samaržija.

Tema nabave novog CT-a, kaže, već je bila na gradskoj skupštini, a milionska sredstva osigurat će se u gradskim proračunima za iduće godine. Kroz donacije u proteklih godinu dana prikupljeno je 600.000 kuna za uređenje prostora i pripremu natječaja za odabir najpovoljnijeg dobavljača.

Do kraja januara trebao bi biti usvojen i Nacionalni plan prevencije i rane dijagnostike karcinoma pluća, koji će precizno definirati preporuke kada i kome raditi CT niske doze zračenja, a treba vidjeti i hoće li se ta pretraga ponavljati svake ili svake druge godine.

- Ako se ta dijagnostička pretraga provodi redovno očekuje se 20-postotno smanjenje smrtnosti od raka pluća, što je znatno više od svega što je dosad postignuto hirurškim postupcima i hemoterapijom - ističe Samaržija.

Značajne pomake u liječenju karcinoma pluća i prognozi oboljelih donose novi modaliteti liječenja, prije svega ciljane terapije i imunoterapije tako da danas, kaže Samaržija, imamo bolesnike koji žive s metastatskim karcinomom pluća duže od deset godina i pritom normalno obavljaju sve svoje radne i obiteljske obaveze.


Rak pluća postat će hronična bolest

Nove terapije daju nadu da će rak pluća postati hronična, a ne više smrtonosna bolest.

U Hrvatskoj se prije dvije godine počela primjenjivati imunoterapija iz donacija, za koju je rečeno da je vjerovatno najveći pomak u liječenju karcinoma.

- U kombinaciji sa svim dosadašnjim metodama liječenja, očekujemo da ćemo prvi put većem postotku naših bolesnika karcinom pretvoriti u hroničnu bolest. Zahvaljujući ciljnoj terapiji i imunoterapiji u budućnosti se preživljavanje više neće mjeriti mjesecima, nego godinama, istaknuo je Marko Jakopović, pulmolog iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb.

U Hrvatskoj je rak pluća najčešći rak u muškaraca, a treći kod žena. Na godinu se otkrije oko 3000 novih bolesnika, a umre oko 2900 osoba.

Visoka stopa pušača povezana je visokom pojavnošću raka pluća jer prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2015. u Hrvatskoj puši 31,1 posto odraslih, uz nezadovoljavajući trend rasta broja pušača, u čemu je u EU od Hrvatske gora jedino Bugarska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.