VAŽNO

Žene, čuvajte srce

Preporuke kardiologa iz cijelog svijeta je da žene trebaju početi voditi brigu o zdravlju srca već u dvadesetim godinama života

Žene najčešće osjećaju snažan pritisak u području grudnog koša. Ilustracija

Avaz.ba

31.5.2020

Preporuke kardiologa iz cijelog svijeta po kojima žene trebaju početi voditi brigu o zdravlju srca već u dvadesetim godinama života, nikad nisu bile tako učestale, upozorava Udruga američkih kardiologa.

U Francuskoj je, na primjer u zadnjih 15 godina među ženama mlađim od 50 godina broj srčanih udara utrostručen. Još je porazniji podatak po kojemu većina Amerikanki smatra da o zdravlju srca ne treba početi brinuti prije 41. godine života.



Ateroskleroza može se početi razvijati još u adolescentskoj dobi. Ilustracija

No, specijalisti savjetuju da se s kontrolama započne već u dvadesetima, jer se kod žena ateroskleroza može početi razvijati još u adolescentskoj dobi. Pregled mora uključivati kontrolu tjelesne mase, mjerenje krvnog pritiska, koncentracije holesterola i glukoze, a treba izmjeriti i obujam struka. Riječ je o faktorima koji su izravno povezani sa zdravljem srčanog mišića.

Udruga američkih kardiologa podsjeća i na važnost prepoznavanja simptoma opasnih srčanih oboljenja, koji se razlikuju kod žena i kod muškaraca. Iznenadni bolovi u lijevoj strani grudnog koša koji se šire na ruku glavni su znak za uzbunu muškarcima.

No, kod 25 do 50 posto žena dijagnoza se ne podudara s "muškom". Žene, naime, najčešće osjećaju snažan pritisak u području grudnog koša i rjeđe simptom opisuju kao bol. Uostalom, nisu svi bolovi u prsima simptom srčanog udara jer ponekad mogu poteći od sasvim drugog stanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.