KORISNO

Trikovi kako da pobijedite bol u leđima

Učenje ponovnog uspostavljanja prirodnog držanja i modela kretanja uklonit će uzrok bolova

Koristite ruke da biste pomogli istegnuti leđa. Ilustracija

Avaz.ba

9.6.2020

Bol u leđima muči mnoge ljude. Međutim, protivupalna sredstva za opuštanje mišića, fizikalna terapija i operacija nisu uvijek pravi odgovor za bol u leđima. Pa čak niti masaža, joga i popularna kiropraktika nisu uvijek rješenje.

Proučavanjem kultura u kojima postoji mali nivo bolova u leđima, ustanovljeno je da ponovno uspostavljanje prirodnog držanja i pravilno kretanje uklanjaju sam korijen boli, što dovodi do ponovnog vraćanja i održavanja bezbolnih leđa.


Isturite stražnjicu na stolici kako biste održavali ravnotežu bez imalo napetosti. Ilustracija

U nastavku navodimo neke savjete za pokrete koji se bave prirodnim držanjem, a koji su pomogli mnogim ljudima da pronađu način za život bez boli.

Kada ste u krevetu…

Koristite ruke da biste pomogli istegnuti leđa dok ležite. Savijte koljena i na laktovima se izvijajte prema gore. Potisnite laktove prema stopalima dok se vaša leđa izdužuju. Ispružite se zadržavajući ovu dodatnu dužinu. To omogućuje leđima da se iscijele dok spavate.

Kada nosite torbicu…

Nosite torbicu bliže kičmi nego pupku. Koristite laktove da porinete torbu prema leđima. Na taj način, manji je pritisak na leđa, torbica ne skliže s ramena tako lako i težina torbice pomaže da su leđa položena prema unatrag, umjesto prema naprijed.

Također, ne izdižite ramena prema gore kako biste nosili težinu torbice; vi želite da težina torbice pomogne da se ramena nježno spuste prema dolje.

Kada ste za računalom…

Sjednite dovoljno blizu tako da ne budete u iskušenju da zgrbite ramena i/ili tijelo kako biste dosegnuli tastaturu. Izvijte ramena tako da budu u dobroj početnoj poziciji, a zatim se približite tastaturi tako da je možete dosegnuti samo podlakticama.

 Kada stojite u redu…

Provjerite da je vaša težina uglavnom na petama dok stojite. Vaše pete su mnogo bolje opremljene za nošenje težine tijela nego delikatna tkiva na prednjem dijelu stopala.

Zaljuljajte kukove naprijed-natrag sve dok ne osjetite da se većina težine pomaknula s prednje strane stopala na pete. Uravnotežite ovaj pomak tako što ćete isturiti gornji dio tijela prema naprijed kako biste se osjećali stabilnije.

Na taj način sprečavate niz problema sa stopalima, uključujući izbočenje palčanog zgloba na stopalu.


Provjerite da je vaša težina uglavnom na petama dok stojite. Ilustracija

Kada perete zube…

Držite leđa što ravnijima dok četkate zube. Provjerite svoj profil u ogledalu kako biste vidjeli kako vam ide. Pomicanje bokova naprijed-nazad, gore-dolje, koristi tijelu za jačanje leđnih mišića i istezanje tetiva koljena. Ne naginjite se naprijed jer to oštećuje kičmene diskove, živce i ligamente.

Kada vozite…

Koristite naslon za glavu automobilskog sjedala da biste dodatno istegnuli vrat. Počnite nježnim povlačenjem kose na stražnjoj strani glave prema gore i natrag, a zatim naslonite glavu na naslon malo više nego što biste to obično učinili. To ne samo da udobno isteže vrat, već također vraća glavu na poziciju u kojoj se nalazila dok ste bili dijete.

Kada hodate…

Stisnite mišiće stražnjice i sražnje na nogama kako biste sa svakim korakom dobili prirodan poticaj za kretanje prema naprijed. To će vam omogućiti bolju ravnotežu i brzinu.

Kada sjedite…

Isturite stražnjicu na stolici kako biste održavali ravnotežu bez imalo napetosti. Pronađite mjesto za stražnjicu koje vam omogućuje da udobno uspravno sjedite umjesto da ste uspravni i napeti ili opušteni i pogrbljeni.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.