CRNA GORA

Zamjenica ombudsmana tri puta posjetila Katnića: Čekaju stav SDT-a da odluče je li bilo povrede prava

Katnić i bivši pomoćnik direktora Uprave policije Zoran Lazović uhapšeni su 14. aprila

Milivoje Katnić. Boris Pejović / Vijesti.me

N. H.

16.5.2024

Kancelarija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda ispituje jesu li povrijeđena prava nekadašnjem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću koji od 14. aprila štrajkuje glađu.

To je crnogorskim "Vijestima" odgovorila zamjenica ombudsmana, Mirjana Radović.

Katnić i bivši pomoćnik direktora Uprave policije Zoran Lazović uhapšeni su 14. aprila.

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) lisice na ruke stavili su im službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) kojim rukovodi Predrag Šuković.

Specijalni tužilac Miloš Šoškić tereti ih da su javnu službu podredili interesima organizirane kriminalne grupe kavački klan i spasili krivičnog progona pojedince iz tog klana, sada optužene za najteža krivična djela - ubistva. Obojica su negirali krivicu.

Katnić od hapšenja štrajkuje glađu i od prije desetak dana odbija da pije vodu.

Dobrovoljno protestno gladovanje regulisano je Malteškom deklaracijom, odnosno, deklaracijom Svjetskog medicinskog udruženja u vezi s osobama koje štrajkuju glađu, usvojenom na 43. skupštini Svjetskog medicinskog udruženja, na Malti 1991. godine. Taj dokument revidiran je godinu kasnije, a revidirana verzija usvojena je 2006. godine.

Njime su propisane smjernice o načinu na koji su ljekari dužni da postupaju prema onima koji iza rešetaka odbijaju hranu. "Vijestima" je nezvanično rečeno da Crna Gora nema propise koji regulišu oblast protesta tijelom.

U dokumentu "Informacija za pritvorenike", pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija, objašnjeno je i kakvi simptomi nastupaju kada neko štrajkuje glađu.

- Pribiližno oko četrdesetog dana, osobe koje štrajkuju glađu počinju se osjećati teško bolesnim - piše u tom dokumentu.

Pojašnjeno je da su neki od simptoma koje tada počinju dobijati pogoršanje vida, gubitak sluha, problemi s artikulacijom govora, krvarenje digestivnog trakta, problemi u sastavljanju rečenica i riječi...

Iz Višeg suda u Podgorici i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) ranije su "Vijestima" odgovorili da prate situaciju sa Katnićem, ali da o zdravstvenom stanju pritvorenika ne mogu davati bilo kakve informacije.

Zamjenica Zaštitnika, Mirjana Radović, objasnila je što su oni učinili.

- Pomenuto lice u pritvoru smo posjetili tri puta u Istražnom zatvoru. U našem fokusu bilo je prije svega zdravlje g. Katnića i zbog toga smo sagledali sve relevantne činjenice u ovom slučaju kada je u pitanju boravak u uslovima pritvora. Sam postupak određivanja pritvora u situaciji kakva je sada nije mogao biti predmet našeg postupanja jer o tome, na zahtjev nadležnog tužioca, odlučuje sud - objasnila je Radović.

Odgovarajući na pitanja je li kancelarija zaštitnika utvrdila je li povrijeđeno bilo koje pravo tom pritvoreniku, koji od 14. aprila štrajkuje glađu, kazala je:

- U pravcu ispitivanja povrede prava pomenutog lica je pokrenut ispitni postupak, a zahtjev za izjašnjenje dostavljen SDT-u. Nakon dobijenog izjašnjenja, zaštitinik će donijeti mišljenje s ocjenom da li je došlo do povrede prava u konkretnom slučaju.

Opširnija je bila u odgovoru na pitanje da li su službenici UIKS-a, SDT-a, SPO-a ili Višeg suda povrijedili bilo koje pravo Katniću.

- U odnosu na postupanje službenika Uprave policije g. Katnić nije podnio pritužbu, kao ni u odnosu na postupanje UIKS-a. U odnosu na navedena dva organa, a nakon obavljenog razgovora s njim i drugih javno dostupnih navoda, Zaštitnik ne raspolaže informacijama koje bi ukazivale na potrebu pokretanja postupka po sopstvenoj inicijativi. U svom preventivnom mandatu, Zaštitinik kontinuirano prati postupanje UIKS-a u ovom, kao i u drugom slučajevima odbijanja uzimanja hrane. Kako je gore navedeno, u konkretnom slučaju zatraženo je izjašnjenje na navode pritužbe od SDT-a - kazala je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.