UOČI EVROPSKIH IZBORA

Fon der Lajen iz Splita poručila: BiH ima još prepreka no uz pomoć Hrvatske jako sam optimistična da će joj budućnost biti uz EU

Fon der Lajen boravi u Splitu, drugi put u osam mjeseci, a sinoć je održan zajednički skup EPP-a i HDZ-a uoči evropskih izbora

Fon der Lajen. Ivana Ivanovic/PIXSELL

S. S.

11.5.2024

Predsjednica Europske komisije Ursula fon der Lajen pohvalila je u jučer u Splitu Hrvatsku zbog snažnog zalaganja za približavanje zapadnog Balkana, posebno BiH, Evropskoj uniji, te zahvalila Zagrebu za podršku Ukrajini u ratu protiv ruskog agresora.

Fon der Lajen boravi u Splitu, drugi put u osam mjeseci, a sinoć je održan zajednički skup EPP-a i HDZ-a uoči evropskih izbora.

Podsjećamo, Izbori za Europski parlament u Hrvatskoj održat će se 9. juna ove godine.

Prije velikog predizbornog skupa prošetala se splitskom Rivom, te popila kafu s kandidatima HDZ-a za evropske izbore. Pridružila im se predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto kao i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Jako optimistična

- BiH ima još prepreka no uz pomoć Hrvatske jako sam optimistična da će budućnost BiH biti uz EU - rekla je Ursula fon der Lajen.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je naglasio da je uz podršku predsjednice Evropske komisije i Hrvatske EU u martu donijela odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH.

- To je strateško postignuće i nešto što će pridonijeti miru i stabilnosti u zemlji. Zato sam ponosan što će nam se kasnije danas pridružiti premijer BiH i predsjednik HDZ BiH - kazao je prije toga Plenković.

Čelnica EK je također zahvalila Hrvatskoj zbog snažne podrške Ukrajini protiv ruskog agresora.

- Najprije i najvažnije želim se zahvaliti zbog snažne podrške Ukrajini protiv ruskog nasilnog rata. Stojimo rame uz rame kako bismo pomogli ovoj hrabroj državi koja se bori za svoju nezavisnost i preživljavanje - naglasila je.

Snažan glas

Fon der Lajen je kazala da Hrvatska ima jako snažan glas u EU pogotovo po pitanju dekarbonizacije, digitalizacije i demografije.

Naglasila je i da je važno da se u izbornoj kampanji radi za snažnu Evropu koja štiti demokratiju, promiče prosperitet i jača sigurnost.

Plenković je istakao da je korištenje evropskih fondova bilo jedno od ključnih ciljeva njegove politike posljednjih osam godina, te da je Hrvatska bila na 66 posto uobičajene razvijenosti Evrope, dok je sada na 76 posto.

Podsjetio je i da je Hrvatska izgradila izvrsnu infrastrukturu koju je djelimično finansirala EU, kao Pelješki most ili LNG terminal na Krku, a mnogi su projekti još u procesu implementacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.