PREMIJER CRNE GORE

Spajić: "Amandmani na rezoluciju o Srebrenici obesmišljavaju narativ da su Srbi genocidan narod"

Kazao je da će Vlada na čijem je čelu osuditi sve genocide i sve zločine

Milojko Spajić. RTCG

N. H.

9.5.2024

Iz perspektive Vlade 2026. je bitna za Crnu Goru jer do tada želimo da završimo obaveze prema Evropskoj uniji i da budemo spremni za ulazak, a onda čekamo politički signal naredne dvije godine za tako nešto, poručio je u intervjuu povodom Dana Evrope premijer Crne Gore Milojko Spajić, prenosi "antenaM".

Ne osuđuju nikoga

Spajić poručuje da glasanjem za rezoluciju o Srebrenici ne osuđujemo srpski narod, Srbiju, niti RS, a predloženi amandmani upravo obesmišljavaju narativ da su Srbi genocidan narod.

- To ne postoji, nijedan narod nije genocidan, nisu ni Nijemci - ističe Spajić u intervjuu na Prvom programu TVCG.

Kazao je da će Vlada na čijem je čelu osuditi sve genocide i sve zločine. Amandmani na rezoluciju o genocidu u Srebrenici, kako navodi, nisu usmjereni protiv bilo koga već su tu da smire političku situaciju.

- Amandmani postoje mi smo u neformalnoj komunikaciji razgovarali s predlagačima rezolucije, razgovarali sa međunarodnim partnerima i saveznicama. Crnoj Gori nisu potrebni posrednici i jedna smo od najuvaženijih članica UN i NATO. Imamo veliki kredibilitet naročito u smislu regionalnih pitanja. Kada NATO želi da sazna šta se dešava na primjer na Sjeveru Kosova, u RS ili bilo gdje drugo u regionu, oni nazovu nas jer znaju da druge članice regiona možda imaju stav koji favorizuje nekoga, a mi ovdje imamo i Srbe, Bošnjake, Hrvate, Albance. Zato moramo da imamo izbalansiran stav kada je u pitanju regionalna politika - pojasnio je Spajić.

"Moramo biti oprezni i izbalansirani"

Neke partije, uvjeren je, žele da se nastavi "njihovom lošom praksom".

- Ali moramo biti izbalansirani i oprezni jer ne trebamo da stajemo na bilo čiju stranu u regionu - ističe Spajić.

Kako je kazao, jasan mu je zvaničan stav Srbije po pitanju toga što Vlada podržava rezoluciju, ali poručuje da “mi ne odgovaramo nikome”.

- Imamo razumijevanje za sve ali i vodimo svoju politiku, mi smo Švicarska Balkana, Singapur Evrope. Ponašamo se kao članica EU i konsultujemo se na dnevnom nivou sa EK i američkim partnerima koji su rekli da nam ne treba nikakvo posredovanje da bismo došli do bilo koje članice UN - naveo je Spajić.

Na pitanje ako se ne usvoje amandmani hoće li Crna Gora glasati za rezoluciju on je rekao da Crna Gora pokušava da bude konstruktivna.

- Nećemo promijeniti ništa šta god da uradimo ali naš potez je napravio efekta jer velike države razgovaraju na tu temu. Amandmani su blagotvorni i pokušavamo da objasnimo zapadnim silama da Rusiji omogućavaju da se prikaže kao zaštitnik Srba na Balkanu. Ovim amandmanima izbijamo iz ruku adute geopolitičkim igračima ako žele da naprave haos - kazao je Spajić.

Rekao je da rezolucijom o genocidu u Srebrenici zatvaraju priču još od 2009. godine te da je stav po tom pitanju isti i danas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.