LJUBLJANA

Ministar unutrašnjih poslova Slovenije: Ukidanje graničnih kontrola s Hrvatskom i Mađarskom zavisi od sigurnosne situacije

Osim pogoršanja situacije na Bliskom istoku, prema njegovom mišljenju, dodatni oprez nužan je i zbog nadolazećih Olimpijskih igara i Eura

Nužno je biti oprezan i zbog Olimpijskih igara u Francuskoj. Avaz

Anadolija

30.4.2024

Odluka o tome hoće li Slovenija produžiti granične kontrole s Hrvatskom i Mađarskom znat će se idućih dana, rekao je ministar unutarnjih poslova Slovenije Boštjan Poklukar, javlja Anadolu.

Granične kontrole

Napomenuo je da se situacija na Bliskom istoku pogoršala od uvođenja nadzora.

 - U ovom trenutku intenzivno proučavamo mogućnost proširenja ili ukidanja kontrole na unutarnjoj granici s Hrvatskom i Mađarskom. Znamo da se na Bliskom istoku dogodila nova činjenica i da je došlo do sukoba između Irana i Izraela. Ovo zaoštravanje situacije baš i ne govori o pozitivnom rješenju - odgovorio je Poklukar na pitanje je li već poznata odluka o eventualnom produžuvanju graničnih kontrola.

Osim pogoršanja situacije na Bliskom istoku, prema njegovom mišljenju, dodatni oprez nužan je i zbog nadolazećih Olimpijskih igara u Francuskoj i Evropskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj.

 - Slovenija svoju odluku mora objaviti Evropskoj komisiji mjesec dana unaprijed, a ta će odluka biti objavljena u narednim danima - rekao je.

Naveli razloge

Dosadašnje produženje kontrole na granicama s Hrvatskom i Mađarskom, koje je Slovenija uvela lani u oktobru, istječe u drugoj polovici juna. Tada će prestati i sadašnje produženje kontrola na talijansko-slovenskoj granici koje je Italija uvela lani u oktobru.

Prošlog decembra vlada Slovenije je kao razloge navela pogoršanje sigurnosne situacije na Bliskom istoku, pozive terorističkih organizacija na izvođenje nasilnih djela u zapadnim zemljama, kao i nastavak ruske invazije na Ukrajinu, sigurnosnu situaciju u Afganistanu i nasilje u nekim afričkim zemljama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.