MILOJKO SPAJIĆ

Premijeru Crne Gore pisali zastupnici: Traže konsponzorstvo rezolucije o Srebrenici

U pismu se podsjeća kako je Crna Gora 2021. usvojila Rezoluciju o Srebrenici, te da je moralna i etička obaveza da i ovaj put stanu uz istinu i pravdu

Spajić: Primio pismo. R.R. / ATAImages / PIXSELL

E. Ć.

26.4.2024

Andrija Nikolić, šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) iz Crne Gore, objavio je da su 35 poslanika uputila pismo premijeru Milojku Crne Gore Spajiću da donese odluku o kosponzorstvu prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici i to bez odlaganja.

- S obzirom na to da će se Generalna skupština Ujedinjenih nacija uskoro izjasniti o Prijedlogu Rezolucije o genocidu u Srebrenici, kojeg su državama članicama na razmatranje dostavile SR Njemačka i Republika Ruanda, te da se uprkos brojnim apelima istaknutih pojedinaca, političkih partija i civilnog sektora, vlasti Crne Gore nisu pridružile grupi demokratskih i partnerskih zemalja koje su kosponzorirale pomenuti prijedlog Rezolucije, kao i da visoki zvaničnici države neshvatljivo izbjegavaju da govore na ovu temu, pozivamo Vas da u najkraćem roku otklonite svaku dilemu o odnosu Crne Gore prema pomenutoj Rezoluciji, ali i prema genocidu u Srebrenici, na način što će vlada na čijem ste čelu bez daljeg odgađanja, donijeti odluku o kosponzorisanju prijedloga rezolucije - napominje se pismo.

U pismu se podsjeća kako je Crna Gora 2021. usvojila Rezoluciju o Srebrenici, te da je moralna i etička obaveza da i ovaj put stanu uz istinu i pravdu.

Kako se vidi na fotografijama, među potpisnicima pisma su i predstavnici skupštinske većine te zemlje - član kluba poslanika Pokreta Evropa sad Seid Hadžić, te poslanici Albanskog foruma Nikola Camaj i Artan Čobi, te poslanici DPS-a, Bošnjačke stranke, Građanskog pokreta URA, Socijaldemokrata, Hrvatske građanske inicijative, Demokratske unije Albanaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.