REFORME SISTEMA

Ministarstvo pravde Kosova i pravosudne institucije potpisali deklaraciju

Širina i dubina reforme zavisit će od profesionalnih procjena stručnjaka, rekao je Zogaj

Sa potpisivanja sporazuma  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
A. O.

14.3.2023

Ministarstvo pravde Kosova zajedno sa Sudskim i Tužilačkim vijećem Kosova, te predstavnicima drugih pravosudnih institucija, potpisali su deklaraciju o posvećenosti reformi pravosudnog sistema.

Ministarica pravde Albulena Hadžiju (Haxhiju) rekla je da će deklaracija, koja će uskoro biti objavljena, poslužiti za jačanje postojećih mehanizama u pravosudnom sistemu u zemlji.

Različiti stavovi

- Ovom izjavom predviđen je detaljan plan zajedničkih akcija na sprovođenju reforme pravosuđa, kontrole integriteta sudija i tužilaca. Također, vrednovanje rada i disciplina, a to će biti urađeno kroz zaokruživanje postojećih mehanizama integriteta, učinka, ali i discipline, kao što je tražila Venecijanska komisija u mišljenju koje je dala o reformi u pravosuđu - naglasila je Hadžiju.

Albert Zogaj, predsjedavajući Sudskim vijećem Kosova, rekao je da je do ovoga došlo, polazeći od činjenice da su sve institucije koje su potpisale deklaraciju imale i imaju različite stavove po pitanju reforme pravosuđa.

Zogaj je rekao da je Sudski savet identifikovao prilično sadržajne teme koje čine reformu pravosudnog sistema, za koje se nada da će doprinijeti unaprijeđenju vladavine prava na Kosovu.

- Širina i dubina reforme zavisit će od profesionalnih procjena stručnjaka. Bit ćemo otvoreni za komunikaciju sa partnerima, potpisnicima ovog pisma posvećenosti, sa razvojnim partnerima, sa civilnim društvom, medijima i svima onima koji žele da doprinesu ovom procesu - naglasio je Zogaj.

Izbjegnuti izazovi

Zajednička deklaracija o posvećenosti reformi pravosudnog sistema je dokument za unaprijeđenje i jačanje važećeg zakona na Kosovu i proističe iz stručnog pregleda vladavine prava na osnovu izvještaja Komisije Evropske unije, mišljenja Venecijanske komisije, kao i mnogih izvještaja i ocjena koje su izdale različite međunarodne organizacije.

Ovim dokumentom su izbjegnuti izazovi i zabrinutosti, kao i prijedlozi, koje kontinuirano postavljaju Ministarstvo pravde i Sudsko i Tužilačko vijeće Kosova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.