NEOBIČNA POJAVA

Kod Visa primijećene rijetke leteće lignje

Uz pomoć posebne kožice na krakovima i svojih peraja u zraku može preći udaljenost i do 30 metara

Obično se ta vrsta lignji može vidjeti kako lete u grupama. Agencija

Avaz.ba

13.9.2020

Na području Visa u prethodnih nekoliko dana primjećena je neuobičajena vrsta lignji, takozvane leteće lignje. Ta vrsta lignji je manjeg rasta i iskače iz mora poput ribe poletuše i uz pomoć posebne kožice na krakovima i svojih peraja u zraku može preći udaljenost i do 30 metara, prenosi portal Podvodni.hr. 

Obično se ta vrsta lignji može vidjeti kako lete u grupama i to ispred bržih brodova, a kako se navodi, na taj način se brane od napada riba grabljivica. Portal navodi da takva pojava u Jadranu nije zabilježena u stručnoj literaturi u kojoj se ta vrsta spominje kao izrazito rijetka vrsta za Jadransko more, i to na osnovu vrlo malog broja ulovljenih velikih primjeraka.

Pojava njihovog leta poznata je u zapadnom Mediteranu i u suptropskim područjima svih okeana. Nedugo nakon što su viđeni kraj Visa, jedan ribarski čamac ih je ulovio u Korčulanskom kanalu. Portal navodi i da ta vrsta lignji može porasti i do nekoliko kilograma, a ponekad se događa da je neko nađe kako dezorijentrano pliva u plićaku, najviše u južnom Jadranu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.