SKUP SRAMA

Dodikova bruka odjekuje svjetskim medijima: Negira genocid, veliča Putina, priziva Trampa...

Dodik je svoj govor završio uzvikom “Živjela Rusija!” – navodi se u tekstu američkog ABC-a

Naslovi svjetskih medija. Avaz kolaž

Danijal Hadzovic

19.4.2024

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na jučerašnjem zasjedanju dokument kojim se negira genocid u Srebrenici, a kasnije istog dana u Banjoj Luci je održan miting 'Srpska te zove' pod pokroviteljstvom predsjednika RS Milorada Dodika, povodom najavljenog glasanja o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN-a.

Podrška Rusije

Ovi događaji su izazvali pažnju i svjetskih medija.

Kako prenosi Glas Amerike, “separatistički lider bh. Srba Milorad Dodik” obratio se skupu u Banjoj Luci, priznavši da je ono što se desilo u Srebrenici bila “greška” i “veliki zločin”, ali je insistirao na tome da to “nije bio genocid”. Pozvao je Bošnjake da odustanu od rezolucije, u suprotnom “Srbi neće živjeti s njima u istoj državi”.

Associated Press ističe kako su se na skupu u Banjoj Luci okupile hiljade bh. Srba koji su negirali genocid u Srebrenici uprkos presudama dvaju sudova Ujedinjenih nacija.

Uz podsjetnik na masovno stradanje Bošnjaka u julu 1995., čiji su posmrtni ostaci bačeni u masovne grobnice i kasnije ponovno prekopani kako bi se sakrili dokazi o zločinu, AP ističe kako su sudovi u Hagu zločin u Srebrenici proglasili genocidom, i to prvim na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Navodi se i to kako je skup organiziran u znak protesta protiv rezolucije o Srebrenici, koju podržavaju bošnjački političari u BiH uz brojne europske zemlje i Sjedinjene Države, dok se njenom usvajanju protive bh. Srbi i susjedna Srbija, koji imaju podršku Rusije i Kine.

“Dodik je nepokolebljivo proruski orijentiran i suočen je sa američkim i britanskim sankcijama zbog svog separatizma. Putovao je u Rusiju i sastao se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom uprkos invaziji na Ukrajinu i prkoseći Zapadu. Dodik je u svom govoru rekao kako se nada da će potencijalna pobjeda bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na predstojećim američkim izborima stvoriti “drugačije uvjete u kojima ćemo nastupati”. Nije to pojasnio. Dodik je svoj govor završio uzvikom “Živjela Rusija!””, ističe se u AP-ovoj vijesti o dešavanjima u bh.entitetu.

Američki ABC navodi kako je Dodik „u svom govoru rekao kako se nada da će potencijalna pobjeda bivšeg predsjednika Donalda Trampa na predstojećim američkim izborima stvoriti “drugačije uvjete u kojima ćemo igrati”. Nije pojasnio kako. Dodik je svoj govor završio uzvikom “Živjela Rusija!” – navodi se u analizi ovog medija.

“Blizak saveznik ruskog predsjednika“

AFP prenosi kako je skup održan pod okriljem masivne srpske zastave na ulicama Banja Luke, gdje su se hiljade odazvale “pozivu secesionističkog lidera bh. Srba Milorada Dodika”.

Najgori pojedinačni zločin u Europi nakon Drugog svjetskog rata međunarodno je pravosuđe proglasilo genocidom, naglašava AFP, dodavši kako je Dodik negirao tu činjenicu više puta.

- Godine 2007. Dodik, koji je bio miljenik Zapada kasnih 1990-ih, rekao je da “savršeno dobro” zna da je masakr bio “genocid”. Deceniju kasnije izjavio je “s punom sviješću” da “u Srebrenici nije bilo genocida”. Dodik, blizak saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, redovno odaje počast ratnom čelniku bosanskih Srba Radovanu Karadžiću i komandantu njegove vojske Ratku Mladiću. Obojicu ih je sud UN-a osudio na doživotni zatvor za ratne zločine tokom sukoba u Bosni 1992.-1995., posebno zbog njihove uloge u Srebrenici - napominje se u tekstu.

I Reuters je izvijestio o oba događaja, također uz podsjetnik na stav baziran na međunardnim presudama da je zločin iz 1995. u Srebrenici čin genocida.

Servis Radio Slobodne Evrope na engleskom jeziku ističe između ostalog kako rezolucija ne spominje srpski narod niti kolektivnu odgovornost za genocid.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.