LIČNOST DANA

Zukan Helez: Malo se preračunao

Ministar očito još nije naučio da kao ministar ne smije iznositi sigurnosno opasne tvrdnje temeljene ni na čemu

Helez: Prvo kaže hop, pa skoči. Fena

Danijal Hadzovic

28.11.2023

Zukan Helez nikako da nauči da izgovorena riječ ima težinu i da se u javnosti ne govori sve i svašta, posebno ne kad si na poziciji ministra odbrane BiH. Helez je izazvao ozbiljan skandal kada je na televiziji izjavio da raspolaže obavještajnim podacima da se na teritoriji Republike Srpske nalaze ruski teroristički kampovi koji djeluju pod okriljem MUP-a RS.

Helez očito nije svjestan šta je odgovorio, no Rusija je država koja je trenutno pod sankcijama gotovo cijele Evrope zbog agresije na Ukrajinu. Tvrdnja da je takva država otvorila nekakve vojne kampove u našoj zemlji implicira da je takvoj državi, eto, pošlo za rukom vojno se infiltrirati u samo srce Evrope, tj. da je naša država postala teroristička baza. To bi dalje zahtijevalo hitru i odlučnu akciju domaćih policijskih, ne daj Bože, vojnih organa kojima rukovodi upravo Helez, uz, naravno, obavještavanje i konsultiranje s NATO-om, Interpolom, obavještajnim službama u Evropi...

Ipak, dok su iz RS stigle burne reakcije na ovu izjavu, iz OSA-e, najkredibilnije ustanove za ovakve stvari, negirali su Helezove „obavještajne informacije“ da u BiH postoje bilo kakvi kampovi. Da ne spominjemo da je Helez o svojim „saznanjima“ trebao obavijestiti nadležne institucije, što, kako sada stvari stoje, nije učinio.

Otkud je onda Helez dobio informacije da na teritoriji RS postoje kampovi i šta je kao nadležni ministar učinio u vezi s tim?

Bojimo se odgovora na ova pitanja, tj. da je odgovor na njih isti kao pouzdanost ministrovih izjava da BiH proizvodi vojne dronove.

A ministar koji nije svjestan da kao ministar ne smije javno iznositi sve podatke, kamoli sigurnosno opasne tvrdnje za koje ne nudi nikakve dokaze, i nije baš najkompetentnija osoba za tu funkciju. Blago rečeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.