TOKOM VIKENDA

Toplotni val u Indiji, temperature prelaze 45 stepeni

Meteorološka služba saopćila je da će se vrućine vjerovatno nastaviti i ove sedmice

Sjeverna Indija. Anadolija

FENA

20.5.2024

Sjeverna Indija, uključujući glavni grad Delhi, zahvaćena je žestokim toplotnim valom, s temperaturama koje su se tokom vikenda prelazile 45 stepeni.

U Najafgarh okrugu u Delhiju u nedjelju je zabilježeno rekordnih 47,8 stepeni, što je najveća vrijednost u zemlji u ovoj godini, prenosi BBC.

Meteorološka služba saopćila je da će se vrućine vjerovatno nastaviti i ove sedmice.

Indijska ljeta, koja traju od narta do septembra, obično su vruća i vlažna.

Indijski meteorološki zavod (IMD) saopćio je da će zemlja vjerovatno doživjeti duže i intenzivnije toplinske valove ove godine.

U subotu su temperature prešle 45 stepeni na 10 lokacija u regiji nacionalnog glavnog grada (NCR), koja obuhvaća Delhi i neke okruge iz susjednih država Uttar Pradesh, Haryana i Rajasthan.

IMD je predvidio da će se maksimalne temperature u Delhiju i drugim sjevernim gradovima vjerovatno kretati oko 45-46 stepeni tokom ponedjeljka i utorka. Također je predvidio nove vrućine nad dijelovima zapadne i centralne Indije tokom sljedećih nekoliko dana.

U mnogim indijskim saveznim državama ove sedmice održat će se izbori. U ponedjeljak će milioni birača glasati u Maharashtri, Uttar Pradeshu i Biharu, a u Delhiju 25. maja.

Izbori se održavaju u sedam faza od 19. aprila do 1. juna.

Mnogi ljudi su izrazili nelagodu zbog izlaska na ekstremnu vrućinu. Ističu da je teško stajati u redovima, pogotovo starijim osobama.

Indijske izborne vlasti produžile su vrijeme glasanja i zamolile građane da se zaštite od vrućine dok idu da glasaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.