PRIČA O GAMESTOP-U

Pojavio se na društvenim mrežama nakon tri godine: Objavio je poznati meme i dionice su skočile u nebo

Kejt Gil, poznatiji kao "Roaring Kitty" poslužio je i kao inspiracija za Netflixov film "Dumb Money", a njegov lik tumači Pol Kano

GameStop: Prodavač video igara. AP

E. Ć.

14.5.2024

Akcije u GameStop-u, prodavaču video igara, čija je popularnost među trgovcima iz ere pandemije pomogla da se stvori ideja o dionicama mema, ponovno rastu.

Uspon akcija uslijedio je poslije novog pojavljivanja Kejta Gila (Keith Gill), poznatog kao "Roaring Kitty", koji je bio "kriv" što su dionice te firme eksplodirale u januaru 2021. godine.

Sve je krenulo zanimljivom objavom na društvenim mrežama. Nije objavljivao ništa od juna 2021. godine, a onda se oglasio s nedjelje na ponedjeljak.

Čuveni meme

Objavio je crtež čovjeka koji se naginje naprijed u stolici kao da se sprema za akciju.

Znate, vidjeli ste taj meme. Viralan je u upotrebama kada s prijateljem igrate "sokera", pa gubite i onda se najednom uozbiljite i okrenete stvari u svoje ruke.

Sada je popularan o preokretima Real Madrida i Bajer Leverkuzena. 

Akcije GameStop-a skočile su za više od 70 posto u jutarnjoj trgovini u ponedjeljak, na više od 30 dolara, jer su investitori gomilali dionice.

Inspiracija za film

Priča o iznenađujućem porastu dionica GameStop-a, koji je doveo do sličnih poteza za druge kompanije, uključujući vlasnika Odeon Cinemasa, AMC, izazvala je saslušanja u Kongresu o manipulaciji tržištem i inspirirala film "Dumb Money" iz 2023. u kojem su glumili Pol Dano (Paul) i Set Rogen (Seth).

Film "Dumb Money". Platforma X

"Roaring Kitty" kasnije je u ponedjeljak ujutro objavio dvije objave koje su, čini se, aludirale na njegov povratak.

Fenomen meme dionica dio je šireg porasta trgovine od strane malih investitora - ljudi koji ne rade za investicione kuće ili druge privatne firme.

Analitičari su tvrdili da je prvobitni porast zaliha memova bio vođen porastom uštede i vremena koje su mnoga domaćinstva imala tokom pandemije, zahvaljujući programima podrške vlade i gašenju mnogih ličnih aktivnosti.

Međutim, kako su tržišta ove godine ponovo u porastu, trgovačke firme kao što su Čarls Švab (Charles Schwab) i Robinhud prijavile su još jedan porast broja novih računa i aktivnosti maloprodajnih investitora.

Ko je Kejt Gil

Gil, koji se na Redditu naziva "Deepf—-ingvalue“, bio je jedna od vodećih snaga na podredditu WallStreetBets koja je dovela do zapanjujućih prinosa na GameStop-ove dionice. 

On je bio jedna od najistaknutijih ličnosti među rojem nezavisnih trgovaca koji su mijenjali savjete za investiranje na internetu i izazivali ludnicu za kupovinu Gamestopa i drugih firmi, vršeći pritisak na hedž fondove koji su očekivali pad dionica.

Trgovci su licitirali za dionice maloprodaje, ciljajući prodavce na kratko.

Kejt Gil. Screenshot

Maloprodajni investitori su 2021. povećali druge dionice, uključujući AMC Entertainment i Bed Bath & Beyond.

Oni su sada zajednički poznati kao meme dionice, ili dionice kompanija s kultom koje doživljavaju velike promjene na temelju njihove popularnosti među trgovačkim zajednicama na društvenim medijima, a ne njihovih osnova.

Veliki porast pratitelja. Screenshot

Prije svog velikog povratka imao je oko 300 hiljada pratitelja, nakon objave koja je imala doseg veći od 24 miliona, za samo dan je dobio više od 600 hiljada novih pratitelja.

Kada je govorio o sebi, Gil se opisao kao povremeni trgovac tokom dana u svjedočenju tokom saslušanja u Kongresu 2021. o GameStop maniji. Rekao je da nije imao namjeru pomoći u raspirivanju GameStop ludila, već je vjerovao da su dionice privlačna prilika za investitore.

Dostići maksimum po dionici

- Ideja da sam koristio društvene mreže da promovišem GameStop dionice nesvjesnim investitorima je apsurdna. Bio sam potpuno jasan da je moj kanal samo u obrazovne svrhe. Da li su drugi pojedinačni investitori kupili dionice, bilo je irelevantno za moju tezu - rekao je Gil.

On je također rekao da je prvo kupio GameStop dionice, a kasnije i call opcije, u ljeto 2019., kada se dionicama trgovalo oko 5 dolara po komadu. Dopunio je svoju poziciju do kraja godine i 2020. i svjedočio je da vjeruje da "tržište ostaje nesvjesno jedinstvene mogućnosti GameStop-a".

Ali čak ni on nije vjerovao da će 2021. dostići maksimum od 483 dolara po dionici.

- Tada sam mislio da je to moguće, ali vrlo mala vjerovatnoća - izjavio je Gil.

U septembru 2019. je sa svog YouTube kanala uložio otprilike 53.000 dolara u obične dionice GameStop-a.  

Gamestop je u to vrijeme bio težak posao i većina je ovu "YOLO" investiciju smatrala u najmanju ruku glupom. Kritike je dočekao bezbrižnim humorom, čudnim neslaganjima i dužnom pažnjom o kompaniji. Sada pokazuje da je napravio pravi potez, a da su svi ostali bili u krivu.

Samo danas je zabilježen rast dionica GameStop-a od 82,33 posto. 

GameStop: Rast dionica od 82,33 posto. Screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.