HAMAS PRIHVATIO SPORAZUM

Izraelski demonstranti blokirali glavni autoput u Tel Avivu tražeći razmjenu zarobljenika s Palestincima

Demonstranti su nosili transparente sa sloganima, poput "spasite one koji se mogu spasiti", tražeći povratak zarobljenika

Izraelski demonstranti. The Times of Israel

Anadolija

8.5.2024

Izraelski demonstranti, uključujući porodice izraelskih zarobljenika u Gazi, u srijedu su blokirali glavni autoput u Tel Avivu, zahtijevajući sporazum o razmjeni zarobljenika s palestinskom grupom Hamas, prenosi Anadolija.

Kako javlja izraelski javni servis KAN, porodice zarobljenika blokirale su autoput Ayalon koji povezuje Tel Aviv sa drugim okolnim gradovima i mjestima.

Demonstranti su nosili transparente sa sloganima, poput "spasite one koji se mogu spasiti", tražeći povratak zarobljenika.

Nakon najave grupe Hamas o prihvatanju prijedloga o prekidu vatre u Gazi, porodice izraelskih zarobljenika intenzivirale su proteste kako bi izvršile pritisak na izraelsku vladu da postigne dogovor koji omogućava oslobađanje zarobljenika.

Delegacije Izraela i Hamasa su navodno u Kairu na razgovorima o prekidu vatre i sporazumu o razmjeni zarobljenika, navode egipatski izvori.

Izrael je nastavio napad na Rafah, uprkos činjenici da je palestinski pokret Hamas prihvatio katarsko-egipatski prijedlog prekida vatre i razmjene zarobljenika.

Rafah je dom za više od 1,5 miliona raseljenih Palestinaca koji su se sklonili od rata koji je pokrenuo Izrael nakon napada Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno skoro 1.200 ljudi.

Od tada je u izraelskim napadima ubijeno više od 34.700 Palestinaca, uglavnom žena i djece, te je izazvana humanitarna katastrofa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.