BENI GANC

Ministar ratnog kabineta Izraela poručio pregovaračkom timu: Učinite sve da se postigne dogovor bez ikakvih političkih kalkulacija

Naša postignuća, čak i ako je potrebno dugo vremena da ih postignemo, moraju biti strateška

Beni Ganc. AP

E. Ć.

7.5.2024

Ministar ratnog kabineta Beni Ganc (Benny Gantz) pozvao je izraelski pregovarački tim u Kairu da učini sve da postigne dogovor bez ikakvih političkih kalkulacija, tvrdi "Haaretz".

- Jučer smo započeli vojnu operaciju u području Rafaha, koja će se nastaviti i proširiti po potrebi. Želim ohrabriti sve vojnike IDF-a kao i uvijek. Uvjeren sam da će ispuniti svoju misiju i molim se za njihov siguran povratak.

U bilo kojoj fazi u kojoj možemo postići nacrt za povratak naših talaca, mi ćemo to učiniti. Ova zadaća ima najveći prioritet - rekao je Ganc.

Naveo je kako pregovarački tim koji je otišao u Kairo nema samo mandat da sluša - on ima obavezu prevrnuti svaki kamen i djelovati kako bi donio obrise. 

- Mi ne vodimo taktičku bitku protiv jedne ili druge pukovnije. Naša postignuća, čak i ako je potrebno dugo vremena da ih postignemo, moraju biti strateška — a povratak naših talaca prvi je strateški cilj, uz potrebu uklanjanja prijetnje Hamasa i osiguravanja da se takva prijetnja više ne pojavi - poručio je Ganc.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.