BIZARNI ZAKONI

Indijka se žalila da je muž sili na "neprirodan seks", ali sudija tvrdi: To u braku nije zločin

Aktivisti godinama pokušavaju promijeniti zakon, ali kažu da nailaze na otpor konzervativaca

Protest žena u Indiji. Instagram

Index.hr

7.5.2024

Indijski sudija odbacio je tužbu jedne žene da je njen muž insistirao na „neprirodnom seksu” jer prema indijskom zakonu nije protuzakonito da muž prisiljava ženu na seksualne odnose. Presuda Visokog suda u Madhya Pradeshu od prošle sedmice ukazuje na zakonsku rupu u Indiji, koja ne kriminalizira bračno silovanje muža nad suprugom ako je ona starija od 18 godina, piše CNN.

Aktivisti godinama pokušavaju promijeniti zakon, ali kažu da nailaze na otpor konzervativaca koji tvrde da bi uplitanje države moglo uništiti tradiciju braka u Indiji.

Osporavanje zakona traje već dugo u indijskim sudnicama, a Visoki sud u Delhiju donio je podijeljenu presudu o tom pitanju 2022. godine, što je natjeralo advokate da podnesu žalbu Vrhovnom sudu, koja još uvijek čeka na saslušanje.

Za što je optužila muža?

Prema navodima Visokog suda u Madhya Pradeshu, žena je policiji rekla da je njezin suprug došao u njenu kuću 2019. godine, ubrzo nakon što su se vjenčali, te počinio „neprirodan seks” prema članku 377 indijskog kaznenog zakona.

Ovo krivično djelo uključuje „protuprirodni tjelesni snošaj s bilo kojim muškarcem, ženom ili životinjom” bez pristanka i inače se koristio za kazneni progon istospolnih parova koji su se upuštali u dobrovoljni seks, prije nego što je Vrhovni sud dekriminalizirao homoseksualnost 2018.

Prema sudskim dokumentima, žena je tvrdila da se čin dogodio više puta i da joj je suprug prijetio razvodom ako ikome kaže za to. Konačno je to rekla svojoj majci, koja ju je potaknula da podnese tužbu 2022. godine.


Advokat: To nije zločin jer su u braku

Suprug je osporio njenu tužbu, a njegov je advokat tvrdio da „neprirodan seks” nije zločin jer su u braku.

Iznoseći svoju presudu, sudija Gurpal Singh Ahluwalia ukazao je na indijsko izuzeće silovanja u braku, prema kojem muškarac smije prisiljavati ženu na seks, što je ostatak britanske vladavine više od 70 godina nakon proglašenja nezavisnosti.

- Kad silovanje uključuje umetanje penisa u usta, mokraćni sustav ili anus žene i ako je taj čin počinjen sa suprugom starijom od 15 godina, tada pristanak supruge postaje nevažan. Silovanje u braku zasad nije priznato - rekao je sudija.

Vrhovni sud Indije je važnom presudom iz 2017. povećao dob za bračni pristanak s 15 na 18 godina. Žena je također optužila svoju tazbinu za psihičko i fizičko maltretiranje „zbog neispunjenja zahtjeva za miraz”. Suđenje je u toku.

Odnos prema ženama u Indiji

Ahluwalijine primjedbe ponovno su pokrenule pitanja o indijskom postupanju prema ženama, koje se i dalje suočavaju s prijetnjom nasilja i diskriminacije u duboko patrijarhalnom društvu.

Najveća demokracija na svijetu s 1,4 milijarde stanovnika napravila je značajne korake u donošenju zakona za bolju zaštitu žena, ali odvjetnici i aktivisti kažu da oklijevanje oko kriminalizacije silovanja u braku ostavlja žene bez odgovarajuće zaštite.

Advokatica Indira Jaising, koja je jedna od nekoliko zagovornica koje se bore za zabranu silovanja u braku, rekla je da će mnoge žene imati koristi ako se ova iznimka ukine. Pozvala je sudove da hitno riješe to pitanje.

“Zločin je bio nevidljiv. Danas te žene nemaju kamo. Bolje praćenje ovakvih slučaja poslat će poruku svima da je nasilje nad ženama važno”, rekla je Jaising.

11 posto žena u Indiji misli da muževi imaju pravo udarati ženu ako odbije seks

Prema nacionalnom istraživanju o zdravlju porodica od 2019. do 2021. godine, koje je na 100.000 žena provela indijska vlada, 17,6 posto anketiranih žena u dobi od 15 do 49 godina reklo je da ne može odbiti svog muža iako ne žele seks, dok 11 posto misli da muževi imaju pravo udarati svoju ženu ako odbije.

Žene koje tvrde da su silovane u Indiji imaju mogućnost pravnog postupka protiv svojih muževa. Na primjer, mogu tražiti zabranu prilaska prema građanskom pravu ili optužbe prema članku 354 indijskog Krivičnog zakona, koji pokriva seksualni napad osim silovanja, te članku 498A koji se odnosi na porodično nasilje.

Ti su zakoni otvoreni za tumačenje i sudije ih mogu koristiti za izricanje zatvorskih kazni za seksualni napad u slučajevima u kojima je udana žena navodno silovala, ali mnogi to ne čine, ističe za CNN odvjetnica Karuna Nundy.

Policija ignorira prijave žena

Mnoge udane žene također nailaze na ignoriranje kada pokušaju podnijeti prijavu policiji, pokazalo je istraživanje iz 2022.

Studija je ispitala dokumente iz triju javnih bolnica u Mumbaiju od 2008. do 2017. i otkrila da kod 1664 osobe koje su prijavile silovanje policija nije podnijela nijednu tužbu. Najmanje 18 od tih žena prijavilo je policiji bračno silovanje. Policija je četiri žene izričito rekla da ne može ništa učiniti jer silovanje u braku nije kazneno djelo, stoji u izvješću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.