HITAN PREKID VATRE

Amnesty International pozvao Bajdena da obustavi sve isporuke oružja Izraelu

Na brojnim američkim univerzitetima već sedmicama traju protesti u znak podrške Gazi koja je izložena izraelskim napadima

Izraelska vojska. AP

Anadolija

25.4.2024

Organizacija Amnesty International pozvala je uprave univerziteta širom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da zaštite i omoguće pravo studenata na mirne i sigurne proteste u kampusima.

Amnesty International posebno je osudio suzbijanje studentskih protesta protiv rata u Pojasu Gaze.

- Svaki korak koji se poduzima da se ušutkaju, uznemiravaju, da im se prijeti ili na drugi način zastraše oni koji se mirno okupljaju da protestuju i podignu glas predstavlja kršenje njihovih prava - rekao je Paul Obrajan (O'Brien), izvršni direktor Amnesty Internationala u SAD-u.

Upozorio je da su neki američki univerziteti represivno odgovorili na proteste u znak podrške Palestincima, uključujući lokalne vlasti.

- Akademska sloboda je ključna za pravo na obrazovanje. Aktivizam kampusa je ključna komponenta te slobode - objavio je Amnesty International.

Amnesty International je također pozvao američkog predsjednika Džo Bajdena (Joea Bidena) da obustavi sve isporuke oružja Izraelu i radi na postizanju hitnog prekida vatre u Gazi.

Na brojnim američkim univerzitetima, uključujući Univerzitet u Columbiji, Yale i Univerzitet u Newu Yorku, već sedmicama traju protesti u znak podrške Gazi koja je izložena izraelskim napadima.

Policija je tokom protesta na Univerzitetu u Columbiji privela 108 osoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.