DEBATA

Velika Britanija se suočava s pozivima da obustavi prodaju oružja Izraelu

Visoki sud Velike Britanije odobrio je saslušanje u vezi s izvozom britanskog oružja u Izrael

Izraelska vojska. Anadolija

Anadolija

24.4.2024

U jeku povećanja zabrinutosti zbog humanitarne situacije u Pojasu Gaze, bivši zvaničnici i pravni stručnjaci u Velikoj Britaniji pozvali su u utorak Vladu da obustavi prodaju oružja Izraelu.

Lord Rikets, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Velike Britanije, naglasio je tokom sjednice Odbora za poslovanje i trgovinu u Parlamentu hitnost situacije, ističući "užasnu patnju u Gazi". Ukazao je da dokazi o teškoj situaciji u Gazi opravdavaju obustavu izvoza oružja u Izrael.

- Mislim da je došlo vrijeme da Vlada Velike Britanije suspenduje izvozne dozvole - rekao je Rikets.

Dodao je da "koja god bila brojka žrtava, vjerovatno nikada nećemo saznati koliko je ljudi umrlo u Gazi".

- Mislim da u ovom trenutku postoji dovoljno dokaza da Vlada zaključi da je obustava naše prodaje Izraelu opravdana - dodao je.

Lord Sumption, bivši sudija Vrhovnog suda, izrazio je "zbunjenost" zbog odluke Vlade da nastavi prodaju oružja uprkos zabrinutosti oko izraelskog pridržavanja međunarodnog prava. Istakao je tragične gubitke života u Gazi i naglasio potrebu da Velika Britanija ispuni svoje obaveze prema međunarodnom pravu.

Debata se fokusirala na optužbe za saučesništvo u teškim kršenjima međunarodnog prava ukoliko Velika Britanija nastavi isporučivati oružje Izraelu. Visoki sud Velike Britanije odobrio je saslušanje u vezi s izvozom britanskog oružja u Izrael, koje bi trebao biti održano u narednim mjesecima.

Prema britanskim strateškim kriterijumima za izdavanje dozvola, oružje ne bi trebalo da se izvozi ukoliko postoji uočljiv rizik njegove upotrebe u kršenju međunarodnog humanitarnog prava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.