MAHMUD ABAS

Palestinski lider poručio da će preispitati odnose sa SAD nakon veta u Vijeću sigurnosti

SAD su prekršile sve međunarodne zakone i odustale od svih obećanja u vezi s rješenjem dvije države i postizanjem mira u regionu

Predsjednik PA Mahmud Abas. Anadolija

N. Aj.

20.4.2024

Predsjednik PA Mahmud Abas (Mahmoud Abbas) izjavio je da će palestinske vlasti preispitati bilateralne odnose sa SAD nakon što je Vašington stavio veto na palestinski zahtjev za punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama.

Dio izjave o preispitivanju odnosa objavila je novinska agencija WAFA, za koju je Abas dao intervju, na arapskom, ali nije uključena u engleski prijevod.

- Dok se svijet slaže oko primjene međunarodnog prava i stoji uz palestinsko pravo, Amerika nastavlja podržavati okupaciju, odbijajući primorati Izrael da zaustavi svoj genocidni rat. Daju Izraelu oružje i sredstva koja ubijaju našu djecu i uništavaju naše domove, i stoji protiv nas na međunarodnim forumima, na pozicijama koje ne služe sigurnosti i stabilnosti u regionu - rekao je Abas i dodao:

- SAD su prekršile sve međunarodne zakone i odustale od svih obećanja u vezi s rješenjem dvije države i postizanjem mira u regionu.

Lider Palestine optužio je Bajdenovu (Joe Biden, op.a.) administraciju da je "odbacila svoja obećanja i obaveze i to šuteći o (Izraelskoj) krađi palestinskih fondova. Naglasio je da neće biti regionalne stabilnosti bez "pravednog" rješenja za izraelsko-palestinski sukob.

- Jerusalem, sa svojim islamskim i kršćanskim svetinjama, je crvena linija koju niko ne može prijeći - rekao je Abas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.