RESTRIKCIJE

Danska pooštrila mjere za izvoz vojne opreme i oružja u Izrael

Sav izvoz oružja u Izrael procjenjivat će se od slučaja do slučaja, rekao je ministar vanjskih poslova Loke Rasmuse

Izraelska vojska. Anadolija

Anadolija

6.4.2024

Danska vlada je objavila da će implementirati "veoma restriktivan pristup" za izvoz vojne opreme i oružja u Izrael zbog "katastrofalnih posljedica" napada na Gazu, javlja Anadolu.

- Kao rezultat rata između Izraela i Hamasa i katastrofalnih posljedica koje rat ima za civilno stanovništvo Gaze, Ministarstvo vanjskih poslova je od 25. marta 2024. godine dodatno pooštrilo pristup izvozu vojne opreme u Izrael - kazao je ministar vanjskih poslova Lars Loke Rasmusen.

Istakao je da će Danska preći s već restriktivnog pristupa na vrlo restriktivan pristup kada donosi procjenu o specifičnim primjenama za izvoz vojnih sredstava u Izrael.

- Sav izvoz oružja u Izrael procjenjivat će se od slučaja do slučaja - rekao je Loke Rasmusen.

Naglasio je da će se odluka sada donositi na osnovu "veoma restriktivnog pristupa" u skladu sa sporazumom Ujedinjenih naroda (UN) o trgovini oružjem i pravila Evropske unije (EU) o izvozu oružja.

Vlada Danske je uvela ograničenje nakon što su četiri organizacije za ljudska prava, uključujući Amnesty International, tužile Dansku zbog nepoštivanja zakonskih obaveza u dozvoli izvoza oružja u Izrael.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.