GLOBALNO ZAGRIJAVANJE

Evropa bi mogla pretrpjeti "katastrofalne" posljedice klimatskih promjena

Kontinent koji se najbrže zagrijava na svijetu, koji se zagrijava dvostruko brže od globalne stope, saopćila je EEA

Prijete požari, poplave i suše. FENA

Dž. R.

11.3.2024

Evropska agencija za okoliš (EEA) upozorila je u ponedjeljak da bi Evropa mogla pretrpjeti "katastrofalne" posljedice klimatskih promjena ako ne preduzme hitne mjere.

Analiza rizika

U svojoj prvoj evropskoj analizi rizika povezanih s klimom, EEA je navela 36 prijetnji vezanih za klimu u Evropi, od kojih 21 zahtijeva hitnu akciju, dok je osam opisano kao "posebno hitno".

Opasnosti uključuju požare, nestašicu vode i njihov utjecaj na poljoprivrednu proizvodnju, dok se nisko ležeće obalne regije suočavaju s prijetnjama od poplava, erozije i prodora slane vode, navodi se u izvještaju.

Jug je najugroženiji

Evropa je kontinent koji se najbrže zagrijava na svijetu, koji se zagrijava dvostruko brže od globalne stope, saopćila je EEA. Čak i ako zemlje uspiju usporiti zagrijavanje, globalne temperature su već za više od stepen Celzijusa veće nego u predindustrijskim vremenima.

Direktorica EEA Leena Yla-Mononen rekla je da je u ljeto 2022. između 60.000 i 70.000 prijevremenih smrti u Evropi uzrokovano vrućinom.

Agencija navodi da su područja u južnoj Evropi najugroženija. Međutim, to ne znači da je sjeverna Evropa pošteđena negativnog utjecaja, kao što su pokazale poplave u Njemačkoj i šumski požari u Švedskoj posljednjih godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.