VRHOVNO VIJEĆE

Izrael odobrio gradnju hiljade novih domova u ilegalnim naseljima na Zapadnoj obali

Novi domovi bit će izgrađeni u naseljima Ma'ale Adumim, Efrat i Kedar na Zapadnoj obali samo za Jevreje, objavio je izraelski list "Yedioth Ahronoth"

Vrhovno vijeće za planiranje Izraela. Anadolija

Anadolija

6.3.2024

Vrhovno vijeće za planiranje Izraela odobrilo je u srijedu planove za izgradnju 3.500 stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali, javlja Anadolija.

Novi domovi bit će izgrađeni u naseljima Ma'ale Adumim, Efrat i Kedar na Zapadnoj obali samo za Jevreje, objavio je izraelski list "Yedioth Ahronoth".

- Država Izrael će nastaviti da raste i razvija se u svim oblastima, a naselja će također nastaviti da rastu, napreduju i cvjetaju - rekao je ministar finansija Bezalel Smotrik (Smotrich) u saopćenju.

- Ove godine smo uradili mnogo toga za naselja. Uz odobrenje stambenih jedinica, promovišemo seriju naselja, premjera zemljišta, sigurnosti, puteva i drugih najava u Judeji i Samariji (Zapadna obala) u neviđenim razmjerima - dodao je.

Prema palestinskim izvorima, gotovo 725.000 doseljenika živi u 176 jevrejskih naselja i 186 mjesta na okupiranoj Zapadnoj obali.

Prema međunarodnom pravu, sva jevrejska naselja na okupiranim teritorijama smatraju se nelegalnima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.