DESETORO DJECE UMRLO

UNICEF: Broj smrtnih slučajeva zbog pothranjenosti u Gazi mogao bi se naglo povećati

Vidimo one smrti kojih smo se dugo bojali. Vidimo smrt od pothranjenosti i vidjećemo da broj umrlih nastavlja da raste

Dječiji fond Ujedinjenih nacija. Anadolija

Anadolija

5.3.2024

Dječiji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) u utorak je upozorio da će se u trenutnim okolnostima broj smrtnih slučajeva uzrokovanih pothranjenošću u Pojasu Gaze naglo povećati, jer je potvrđeno da je najmanje desetoro djece umrlo od gladi, javlja Anadolija.

- Vidimo one smrti kojih smo se dugo bojali. Vidimo smrt od pothranjenosti i vidjećemo da broj umrlih nastavlja da raste - rekao je portparol UNICEF-a James Elder na brifingu u Ženevi.

Podsjećajući na izjavu regionalne direktorice UNICEF-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku Adele Khodr o pothranjenosti u sjevernom Pojasu Gaze i na jugu, u Rafahu, Elder je kazao da se situacija pogoršala.

- Vidjećemo nagli rast smrtnosti djece i to je neizbježno ako se kriza s hranom ne riješi - upozorio je Elder.

Govoreći o hitnosti dobijanja pomoći u Pojasu Gaze rekao je da su stope pothranjenosti djece mlađe od pet godina na sjeveru tri puta veće od stopa u Rafahu.

- Dakle, neki dokazi da kada i ’kapi’ pomoći mogu doći, to čini razliku koja spašava živote - dodao je Elder.

Za genocid optuženi Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog prekograničnog napada 7. oktobra, a u njoj je do sada ubijena najmanje 30.631 osoba i ranjeno 72.043.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Napadi se, međutim, nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, a isporuka pomoći i dalje je nedovoljna za rješavanje humanitarne katastrofe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.