RUSIJA

Smrt ljudi u Pojasu Gaze može se kvalifikovati kao "genocid"

Zaista je zločin što je toliko ljudi, uključujući žene i djecu, umrlo za kratko vrijeme. Ovo bi se moglo karakterisati kao genocid

Osvrnuo se i na situaciju u Pojasu Gaze. AP

Anadolija

25.1.2024

Specijalni predstavnik ruskog predsjednika Vladimira Putina za Siriju Aleksandar Lavrentjev izjavio je da su se u Pojasu Gaze proteklih mjeseci dogodili tragični događaji i da je nehumano to što se tamo događa, javlja Anadolija.

- Zaista je zločin što je toliko ljudi, uključujući žene i djecu, umrlo za kratko vrijeme. Ovo bi se moglo karakterisati kao genocid - poručio je Lavrentjev na konferenciji za novinare nakon 21. pregovora u Astani o Siriji, čiji je domaćin bio Kazahstan.

Osvrnuo se i na situaciju u Pojasu Gaze

- Tragični događaji u Pojasu Gaze postali su nehumani. Zaista je zločin što je toliko ljudi, uključujući žene i djecu, umrlo za kratko vrijeme. Ovo se može okarakterisati kao genocid, ali to mora tako ocijeniti Međunarodni sud pravde u Hagu pred kojim je Južnoafrička Republika podnijela tužbu za genocid protiv Izraela - kazao je Lavrentjev.

​Govorio je i o politici Izraela prema Palestini

- Politika permisivnosti izraelske administracije mogla bi dovesti do izuzetno negativnih posljedica po čitav region Bliskog istoka. Ako se rat nastavi u Pojasu Gaze, sukobi će se neizbježno proširiti na Liban i Siriju. Ako se i ove zemlje uključe u ovaj rat, stradat će i druge zemlje u regionu Bliskog istoka. Niko ne želi da bude ovako. Ovo treba spriječiti svim mogućim metodama - poručio je Lavrentjev.

Ukazujući na značaj palestinske države, Lavrentjev je istakao da ovo pitanje treba riješiti što prije.

Osvrćući se na sirijsko pitanje, Lavrentjev je rekao da je ilegalno prisustvo SAD u Siriji izazvalo nestabilnost situacije u toj zemlji, te da Rusija, Turska i Iran imaju zajednički stav o tom pitanju.

Ističući da "SAD koriste terorističku organizaciju ISIS za destabilizaciju situacije u Siriji" i da je to "neprihvatljivo", Lavrentjev je naveo da format Astane ostaje efikasan mehanizam za rješavanje sirijskog pitanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.