OZBILJAN INCIDENT

Supruga šefa Glavne obavještajne uprave Ukrajine otrovana teškim metalima

Supruga Budanova se žalila na loše zdravstveno stanje, što je potaklo provođenje testova koji su pokazali prisutnost otrova

Šef ukrajinskih obavještajaca. BBC

N. Č.

28.11.2023

Marijana Budanova, supruga Kirila Budanova, šefa Glavne obavještajne uprave Ukrajine, otrovana je teškim metalima, saopćili su izvori u Odjelu sigurnosti. Prema informacijama iz anonimnih izvora u Odjelu sigurnosti, Marijana je uspješno prošla prvu fazu liječenja nakon što je otkriveno trovanje.

U izjavi za list "Ukrajinska pravda", anonimni izvori potvrdili su da je otrov otkriven u hrani koju je konzumirala Marijana Budanova. 

- Supruga Budanova se žalila na loše zdravstveno stanje, što je potaklo provođenje testova koji su pokazali prisutnost otrova - dodali su izvori. 

Budući da je Marijana manje tjelesne mase, simptomi su se brže manifestirali. Trovanje je, kako navode, potvrđeno i kod još nekoliko zaposlenih.

Uprkos incidentu, ukrajinske agencije za provođenje zakona još nisu službeno objavile istragu o atentatu na suprugu šefa Državne obavještajne uprave. Detalji o otrovu i okolnostima trovanja nisu trenutno dostupni, ali se očekuje da će istraga rasvijetliti ovaj ozbiljan incident.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.