REKORDNE TEMPERATURE

Italija zabilježila povišenu stopu smrtnosti nakon toplotnog vala

U najnovijim mjesečnim podacima italijansko ministarstvo zdravstva zabilježilo je posljedice ekstremnih temperatura

Visoke temperature. Twitter

FENA

7.8.2023

Centralne i južne regije Italije zabilježile su sedam posto više smrtnih slučajeva nego što je uobičajeno u julu nakon toplotnog vala, pokazuju podaci ministarstva zdravstva, dok su se vatrogasci u ponedjeljak borili s požarima na Sardiniji, a grad i poplave pogodili su sjeveroistok zemlje.

Italija je na čelu ekstremnih vremenskih pojava otkako je prošlog mjeseca južnu Evropu zahvatio toplotni val, s visokim temperaturama koje su dovele do povećanog rizika od požara i smrtnih slučajeva.

U najnovijim mjesečnim podacima italijansko ministarstvo zdravstva zabilježilo je posljedice ekstremnih temperatura na stopu smrtnosti u zemlji u julu u poređenju sa prosječnom stopom zabilježenom u istom periodu od 2015. do 2019. godine.

Napominje se da su rekordne temperature od preko 40 stepeni Celziusa izazvale više smrtnih slučajeva nego što se očekivalo kod populacije starije od 75 godina.

Povećana stopa smrtnosti posebno je evidentna u južnim gradovima kao što su Bari, Catania i Reggio Calabria.

Stopa smrtnosti u gradovima na sjeveru zemlje, koji su bili manje izloženi toplotnom talasu, bila je naprotiv niža od očekivane, 14 posto niža u odnosu na prethodni trend.

Vrućina je popustila, ali su u nedjelju vatrogasci evakuirali više od 600 ljudi duž istočne obale otoka Sardinije.

Nakon 60 intervencija prethodne noći, radovi na gašenju požara nastavljeni su u pokrajinama Nuoro i Cagliari, saopćili su u ponedjeljak vatrogasci.

U sjeveroistočnoj regiji Friuli Venezia Giulia, slike pokazuju ulice prekrivene gradom nakon snažnog nevremena u nedjelju, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.