ERA GLOBALNOG KLJUČANJA

Više od polovine Amerikanaca pod upozorenjem zbog vrućine ili poplava

Bajden najavio niz mjera s namjerom da pomogne Amerikancima da se izbore sa visokim temperaturama

Velike vrućine. AP Photo/Matt York

N. Aj. / Anadolija

29.7.2023

Opasni toplotni talas nastavit će da pogađa istočnu obalu i centralna područja Sjedinjenih Američkih Država (SAD) tokom vikenda, zbog čega je Nacionalna meteorološka služba (NWS) izdala upozorenja za vrućinu za milione stanovnika, javlja Anadolija.

Najtopliji dani

- Više od 190 miliona ljudi, ili 60 posto američke populacije, od četvrtka je pod upozorenjem za vrućinu ili poplave - navodi NWS.

Bob Oravek (Oravec), vodeći prognostičar iz Centra za predviđanje vremena NWS-a rekao je da toplotni talas pogađa sve velike gradove.

Najavljeno je da će jučerašnji i današnji dan biti najtopliji dani ljeta za milione ljudi od primorske Virdžinije preko Vašingtona, do Bostona.

Klimatske promjene

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (Guterres) upozorio je u četvrtak da je "stigla era globalnog ključanja", navodeći da su prisutne klimatske promjene i da je to samo početak.

Američki predsjednik DŽo Bajden (Joe Biden) najavio je u četvrtak niz mjera s namjerom da pomogne Amerikancima da se izbore sa visokim temperaturama, uključujući traženje od Ministarstva rada da izda upozorenje o opasnosti od vrućine i pojača provođenje zakona o radu kako bi zaštitili radnike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.