SITUACIJA SE NE SMIRUJU

Ukrajinci i Poljaci: Wagnerovci su u Bjelorusiji

Neki Wagnerovi borci su u Bjelorusiji najmanje od utorka, rekla su Reutersu dva izvora bliska borcima

Wagnerov prelazak u Bjelorusiju bio je dio dogovora. Twitter

E. A.

16.7.2023

Borci iz skupine Wagner stigli su u Bjelorusiju iz Rusije, rekli su ukrajinski i poljski dužnosnici, dan nakon što je Minsk saopćio da su plaćenici obučavali vojnike te zemlje jugoistočno od prijestolnice.

Odvojene skupine

Wagner je u Bjelorusiji, rekao je Andrij Demčenko, glasnogovornik ukrajinske granične službe. Dodao je da je u Bjelorusiji primijećeno kretanje odvojenih skupina iz Rusije.

Neki Wagnerovi borci su u Bjelorusiji najmanje od utorka, rekla su Reutersu dva izvora bliska borcima.

Bjelorusko ministarstvo obrane objavilo je video na kojem se vidi, kako je rečeno, borce Wagnera koji podučavaju bjeloruske vojnike na vojnom poligonu u blizini grada Osipoviči.

Nije viđen

Wagnerov prelazak u Bjelorusiju bio je dio dogovora kojim je okončan pokušaj pobune te skupine u lipnju nakon preuzimanja kontrole nad ruskim vojnim stožerom, marširanja na Moskvu i prijetnje uvlačenjem Rusije u građanski rat, rekao je predsjednik Vladimir Putin.

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin nije viđen u javnosti otkako je kasno 24. juna napustio južni ruski grad Rostov na Donu. Zamjenik ministra koordinatora specijalnih službi Poljske Stanislav Zarjan (Stanislaw Zaryn) rekao je da Varšava također ima potvrdu prisutnosti Wagnerovih boraca u Bjelorusiji.

Trenutno ih može biti nekoliko stotina, kazao je Zarjn na Twitteru. Poljska je ranije u januaru rekla da jača svoju granicu s Bjelorusijom kako bi odgovorila na sve potencijalne prijetnje.
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.