PREDSJEDNIK TURSKE

Erdoan tvrdi: Putin želi nastaviti izvoz žita iz Ukrajine

Na istoj smo stranici s njim po pitanju produženja crnomorskog žitnog koridora, rekao je Erdoan

Redžep Tajip Erdoan. Anadolija

H. J. I.

14.7.2023

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je u petak da on i ruski predsjednik Vladimir Putin imaju isto mišljenje o produženju "dogovora o žitu".

Erdoan je rekao da će sporazum, nada se biti obnovljen od trenutnog roka 17. jula kao rezultat napora Ujedinjenih naroda i Turske.

"Dočekat ćemo Putina u avgustu"

- Pripremamo se dočekati Putina u avgustu. Na istoj smo stranici s njim po pitanju produženja crnomorskog žitnog koridora - rekao je Erdoan novinarima u Istanbulu.

Evropska komisija pomaže Ujedinjenim narodima i Turskoj da pokušaju produžiti dogovor i otvorena je za "istraživanje svih rješenja", rekao je glasnogovornik Evropske unije u četvrtak.

UN i Turska djelovali su kao posrednici između Rusije i Ukrajine u postizanju "sporazuma o žitu" u julu 2022., s ciljem ublažavanja globalne prehrambene krize koja se intenzivirala zbog ruske invazije i blokade ukrajinskih luka.

Ustupci ruskoj banci

Prema medijskim izvještajima, EU je razmatrala ustupke ruskoj banci radi "dogovora o žitu", uključujući ponovno povezivanje Ruske poljoprivredne banke (Rosselkhozbank) s međunarodnom platnom mrežom SWIFT.

Nadalje, prema medijskim izvještajima, generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) ove je sedmice poslao pismo Putinu. U pismu je Guterres navodno predložio da Moskva dopusti da se dogovor nastavi nekoliko mjeseci kako bi EU dala vremena da poveže podružnicu Rosselkhozbank sa SWIFT-om.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.