OTVORENA POZICIJA

TikTok se usijao: 'OceanGate' objavio oglas za posao pilota podmornice

Naime, "OceanGate" (OGE) je kompanija koja je napravila podmornicu Titan čiji su dijelovi nađeni u četvrtak

Podmornica koja je odnijela pet života. Printscreen / YouTube

Z. K.

26.6.2023

TikTok se usijao nakon što je kompanija "OceanGate" objavila oglas za posao u kojem “odmah otvara” pozicija pilota podmornice. 

Naime, "OceanGate" (OGE) je kompanija koja je napravila podmornicu Titan čiji su dijelovi nađeni u četvrtak nakon što je nestala 18. juna tokom spuštanja do olupine “Titanica”, skoro 700 kilometara od Njufaundlenda u Kanadi.

Poginuli putnici

Svih petero putnika poginuo je u imploziji Titana, a među njima je bio i izvršni direktor kompanije i pilot podmornice Stokton Raš (Stockton Rush). 

U oglasu koji je objavljen na sajtu OGE i sajtu “Indeed” kompanija je navela da traga za “posvećenim i kompetentnim pojedincem s kombinacijom snažnih mehaničkih i međuljudskih vještina, koja može da radi na osjetljivoj pomorskoj opremi, obavlja redovno održavanje i upravlja kompleksnim sistemima podrške operacijama ronjenja”, prenio je “Business Insider”.

Kandidat također treba da je sposoban da radi u skučenom prostoru koji prolazi kroz prsten prečnika 70 cm, da bude pozitivan, energičan i s dobrim smislom za humor.

Nije poznato kad je oglas inicijalno objavljen. Na sajtu “Indeed” navedeno je da se aplikacije primaju već od petka ujutro, ali se nekoliko sati kasnije pojavila poruka da je oglas istekao – što znači da poslodavac ili više ne unajmljuje ili ne prihvata više aplikacija. Portparol OGE nije se još oglasio komentarom.

“The Seattle Times” je kasno u četvrtak prenio da je glavna kancelarija kompanije zatvorena na neodređeno vrijeme. U međuvremenu, TikTok se usijao od komentara.

Provjere standarda

- Ovo bukvalno dokazuje da ono što svi govore o kompanijama koje oglašavaju vašu poziciju čim umrete - rekao je jedan korisnik. 

- Ovo zaista pokazuje da su svi zamjenljivi - rekao je drugi.

Ali, “Insajder” ukazuje da je oglas, vjerovatno, objavljen prije tragedije Titana.

Otkako je počela da se razvija situacija s nestalom podmornicom, do trenutka kad se saznalo da je implodirala, objavljeno je da je rukovodstvo kompanije prethodno bilo upozoreno na sigurnosne probleme s Titanom, ali da je ignorisalo mjere i generalno izbjegavalo provjere standarda koje nisu još ni postojale zbog njenih “inovacija”. 

Raš je 2021. u intervjuu rekao da je znao da je “prekršio neka pravila” kad je pravio svoju podmornicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.