DRUGAČIJI SISTEM

Grčka ulazi u posljednji dan kampanje za nedjeljne nacionalne izbore

Kirijakos Mitsotakis ima cilj da učvrsti rezultate koje je postigao na prošlomjesečnom glasanju

Grčka je u petak ušla u posljednji dan kampanje. Instagram

FENA

23.6.2023

Grčka je u petak ušla u posljednji dan kampanje za nedjeljne nacionalne izbore, a konzervativni čelnik Kirijakos Mitsotakis ima ilj da učvrsti rezultate koje je postigao na prošlomjesečnom glasanju.

Ovi izbori održavaju se po drugačijem sistemu, što znači da će on dobiti veći udio u Parlamentu ukoliko ponovi ili poboljša svoj majski učinak, dok ankete pokazuju da hoće.

Mitsotakis, 55-godišnji diplomac Harvarda, koji traži drugi četvorogodišnji mandat, održat će svoj posljednji miting na centralnom trgu Sintagma u Atini u petak navečer.

Nakon što je Grčku usmjerio ka rastu u jeku globalne neizvjesnosti, Mitsotakis obećava dodatno smanjenje poreza, povišice plaća i jačanje javnog zdravstva.

- Imamo više iskustva i veći polet. Zato insistiram da je robusna Nova demokratija jedini put koji u konačnici vodi ka snažnoj Grčkoj - poručio je on pristalicama u Solunu.

Mitsotakisova stranka Nova demokratija u maju je odnijela pobjedu s rezultatom od 40,79 posto osvojenih glasova, više od 20 posto ispred svog najbližeg suparnika, bivšeg ljevičarskog premijera Alexisa Tsiprasa.

Stranka, međutim, nije uspjela da postigne djelotvornu parlamentarnu većinu zbog pravila o proporcionalnoj zastupljenosti na prošlim izborima, i odbila je formirati koalicionu vladu.

Nedjeljni izbori se održavaju prema novim pravilima koja pobjedniku daju do 50 bonus mjesta u Parlamentu, što olakšava formiranje jednostranačke vlade, prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.