BORBA ZA ŽIVOT

Nestalima u podmornici ostalo je još nekoliko sati kisika, spasioci na terenu

Za sada ne znamo o kakvim se zvukovima tačno radi, ali se nada mora održavati, rekao je Frederick

Podmornica Titan. Twitter

A. O.

22.6.2023

Operacija spašavanja u potrazi za nestalom podmornicom Titan je nastavljena i jutros, a sada je prava trka s obzirom na to da je u podmornici ostalo još nekoliko sati kisika.

Obalna straža SAD jučer je objavila dokumente koji prikazuju područje koje je do sada pretraženo, ali bez većeg uspjeha.

- Kada ste usred slučaja traganja i spašavanja uvijek imate nade - rekao je kapetan američke obalske straže Džejmi Fridrik (Jamie Frederick).

Podsjetimo, kako smo jučer pisali, tokom jučerašnjeg dana, spasioci su čuli lupanje koji dopiru najvjerovatnije iz unutrašnjosti podmornice.

- Za sada ne znamo o kakvim se zvukovima tačno radi, ali se nada mora održavati - rekao je Frederick.

Također naglasio je kako će se tokom noći i dana područje pretrage proširiti na više od 28.700 kvadratnih kilometara.

Međutim, upravo danas spasioci ulaze i u pravu utrku sa vremenom uzevši u obzir činjenicu da je, prema proračunima, u podmornici za putnike ostalo kisika za još nekoliko sati odnosno do 7 sati ujutro po istočnom vremenu, odnosno 13 sati po centralnoevropskom vremenu.

- Jedan od razloga zbog kojih sumnjam da podmornica možda neće izroniti nakon što ispusti teret za 'oslobađanje' mogao bi biti taj što je možda djelomično poplavljena. Ako imate vode u trupu, to je prilično velika zapremina. Putnici bi mogli postati hipotermični, a nisam siguran koliko dobro rade i sistemi za čišćenje CO2 ukoliko su došli u doticaj sa vodom - rekao je inžinjeg Ron Elum (Allum) za The Guardian.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.